Skip to main content

Κυπριακό φυσικό αέριο επιθυμεί να προσελκύσει η Βουλγαρία

Στοχεύουμε στο να συνεργαστούμε με τη Βουλγαρία στον τομέα υδρογονανθράκων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας.

Συνάντηση της τεχνικής ομάδας, που συστάθηκε μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας για να συζητήσει τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας τόσο στον τομέα των υδρογονανθράκων όσο και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Γιώργος Λακκοτρύπης και Τεμενούζκα Πέτκοβα.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση στο Υπουργείο Ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης καλωσόρισε την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας στην Κύπρο και είπε ότι η επίσκεψη αποτελεί τη συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλγαρία τον περασμένο Φεβρουάριο όπου συμφωνήθηκε η δημιουργία τεχνικών ομάδων για να εξετάσουμε τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας τόσο στον τομέα των υδρογονανθράκων όσο και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σήμερα, είπε, θα είναι η πρώτη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις με την κ. Πέτκοβα όσον αφορά τις προοπτικές των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου και τη δυνατότητα αυτών να διαδραματίσουν ένα νέο ενεργειακό διάδρομο από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και από εκεί στην Ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι συμφώνησαν ότι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των τεχνικών επιτροπών σε ό,τι αφορά τις διάφορες επενδύσεις που προγραμματίζονται στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας στο σταθμό αποϋγροποίησης αλλά και στον αγωγό διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ελλάδος «για να δούμε και τις πιθανότητες συνεργασίας για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου».

Είπε ότι άγγιξαν επίσης το θέμα των ανανεώσιμων πηγών και της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τις προοπτικές που δημιουργούνται για πράσινη ενέργεια αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες σε αυτόν τον τομέα.

Προσδοκούμε, ανέφερε, «σε στενότερη συνεργασία για το κοινό όφελος των δύο χωρών».

Στις δηλώσεις της, η Υπουργός Ενέργειας Βουλγαρίας Τεμενζούκα Πέτκοβα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν εξαίρετες σχέσεις οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλγαρία.

Αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το οποίο αποτελεί, είπε, μια εξαίρετη βάση για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

«Χαιρόμαστε που έχουμε βρει ένα πολύ επιτυχημένο μηχανισμό για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το περιεχόμενο του μνημονίου, με τη δημιουργία των κοινών επιτροπών εργασίας που θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα ενέργειας και ενημέρωσε τον κ. Λακκοτρύπη για την ανάπτυξη και την πορεία της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGB καθώς και την επιθυμία και πρόθεση της Βουλγαρίας να συμμετέχει «στη δημιουργία σταθμού αποϋγροποίησης στην Αλεξανδρούπολη».

Η κ. Πέτκοβα παρουσίασε στον Υπουργό την ιδέα για δημιουργία αγωγού υγραερίου στο έδαφος της Βουλγαρίας και τη δυνατότητα να υπάρξει και στην πλευρά της Κύπρου μια νέα πηγή, όπως αναφέρθηκε.

Επίσης συζήτησαν το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μέτρα για καλύτερη απόδοση καθώς και τις απαιτήσεις τις ΕΕ που θα πρέπει να πληρούν.

«Ευελπιστώ ότι η επιτυχής συνεργασία μας θα συνεχιστεί στο μέλλον», κατέληξε.

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάσταση σήμερα στα θέματα φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «οι προετοιμασίες γίνονται τόσο για εξορύξεις για τα υφιστάμενα αδειοδοτούμενα τεμάχια που έχουμε όσο και για τον προγραμματισμό για τις συζητήσεις που θα γίνουν για το γύρο αδειοδότησης. Πολλά, είπε, θα εξαρτηθούν και από τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης που ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει αρχές του επόμενου χρόνου. Ο προγραμματισμός είναι αυτή τη στιγμή για να αρχίσουμε γεώτρηση στο τεμάχιο 11 το 2017, και αναμένουμε από την εταιρεία την ακριβή ημερομηνία. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, να δούμε για τα ήδη αδειοδοτημένα τεμάχια προγραμματισμό από την ΕΝΙ και τί θα προκύψει από τον τρίτο γύρο αδειοδότησης».

Σε σχέση με τα έργα που δρομολογούνται στη Βουλγαρία, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι μία από τις επιλογές που υπάρχουν για διοχέτευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, πέραν του Ισμέτ, ο οποίος εξετάζεται τεχνοοικονομικά, είναι και η διοχέτευση του φυσικού αερίου μέσω των τερματικών υλοποίησης της Αιγύπτου, το τερματικό αποϋπογροποίησης της Αλεξανδρούπολης και από εκεί και πέρα διοχέτευση μέσω του αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Είναι ακόμη μια από τις επιλογές που εξετάζεται και γίνεται πιο συγκεκριμένη και η επιλογή αυτού του διαδρόμου διότι για μας δεν είναι μόνο σημαντικό η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές αλλά να διαφοροποιήσει και τις ενεργειακές της διαδρομές. Και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται και οι τεχνικές συζητήσεις που θα αρχίσουν σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.