Skip to main content

Χαλκιδική:Καταδικάστηκαν δύο αστυνομικοί για κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων

Οι 12 από τους συνολικά 15 κατηγορούμενους για συμμετοχή στο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο.

Ποινές από 2 έτη έως 16 έτη και 4 μήνες επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε 12 από τους συνολικά 15 κατηγορούμενους, ανάμεσα τους και δύο ανώτεροι πρώην αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για συμμετοχή στο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφθηκε στη Χαλκιδική, το 2010.

Το δικαστήριο αθώωσε έναν ιδιώτη δύο κατώτερους αστυνομικούς που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως και είχαν αποταχτεί από το σώμα. Το 2012, το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τους κατηγορούμενους, με ποινές από 3 μέχρι και 21 έτη.

Το εφετείο μείωσε την ποινή, από τα 21 έτη στα 16 έτη και 4 μήνες, του 59χρονου ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι που φέρεται ως «εγκέφαλος» του πολυμελούς κυκλώματος (ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που είναι έγκλειστος). Από 9 στα 6,5 έτη μειώθηκε η ποινή του πρώην διοικητή του Τμήματος Κασσάνδρειας και από τα 8 σε 5 έτη και 8 μήνες η ποινή του πρώην διοικητή Ασφάλειας Πολυγύρου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πολυμελές κύκλωμα εκτιμάται ότι παρήγαγε και προώθησε σε αγορές της δυτικής Ευρώπης πάνω από 20 εκ. λαθραία τσιγάρα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.