Skip to main content

Καρφιά Παππά: Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν την πρόταση Σόιμπλε για Grexit

Επίθεση Παππά σε Αριστερή Πτέρυγα: Πλανάται όποιος πιστεύει ότι εκτός ευρώ θα υπάρχουν λιγότεροι φόροι και ότι δεν χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Ιδιαίτερα επιθετικός προς την Αριστερή Πλατφόρμα και εν γένει στελέχη του κόμματος που, όπως είπε, ζητούσαν επιτακτικά αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε για ολιγοετές Grexit, ήταν από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος «προσπάθησε να θυμηθεί», με έντονα αρχιλόχειο ύφος, «πότε τα μέλη που πρόσκεινται σ' αυτήν ψήφισαν, μαζί με την πλειοψηφία, τελευταία φορά απόφαση της ΚΕ». 

Παράλληλα, κατά την τοποθέτησή του και απαντώντας στο σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ο κ. Παππάς επισήμανε πως ούτε και τώρα γίνεται διαχωρισμός των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της χώρας από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Υπογράμμισε, δε, ότι «πλανάται όποιος πιστεύει ότι εκτός ευρώ θα υπάρχουν λιγότεροι φόροι, ότι δεν θα έχουμε προβλημα στο ασφαλιστικό και ότι δεν χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει εναλλακτική και υποστηρίχτηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ η πρόταση Σόιμπλε. Μάλιστα, είπε ότι «υπήρξαν στελέχη, τα οποία στους διαδρόμους τον προέτρεπαν να υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση αυτή, που προβλέπει την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Κάλεσε μάλιστα τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιηθούν εν όψει της διαπραγμάτευσης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Θα δώσουμε καμιά μάχη ή θα ενσωματώνουμε ήττες και καταθλίψεις;», διερωτήθηκε.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, είπε ότι δεν προκύπτει από πουθενά η ερμηνεία ότι το «όχι» ήταν εντολή για ρήξη και έξοδο από το ευρώ. Προς επίρρωσιν αυτού, διάβασε σειρά δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, ο οποίος μιλούσε για συμφωνία και παραμονή στη ζώνη του ευρώ.

«Η ρητορική που λέει ότι η κυβέρνηση φέρνει το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο είναι ανυπόστατη», απεφάνθη.

Ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να αποκτήσει το ΕΣΡ νόμιμη σύνθεση, για να προχωρήσει το θέμα των αδειών.