Skip to main content

«Καμπανάκι» και από τη Μάλτα για το προσφυγικό

Μετανάστευση, οικονομία, αλλά και Brexit προτάσσει η Μάλτα για την προεδρία της στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017

Όλα αυτά κατά τη σημερινή παρουσίαση των προτεραιοτήτων της προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία κατέληξε σε μία σχεδόν δραματική έκκληση για το προσφυγικό: μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν το βάρος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης να επιρρίπτεται αποκλειστικά στις χώρες που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των εξωτερικών συνόρων. Δήλωσε μάλιστα ότι συγκεκριμένες χώρες, που δεν κατονόμασε, είχαν ουσιαστικά εγκαταλείψει τα κράτη-μέλη της «πρώτης γραμμής» και το μόνο που προσέφεραν ήταν κάποια επιπλέον κονδύλια.

Nέο κύμα προσφύγων στην κεντρική Μεσόγειο

O πρωθυπουργός της Μάλτας υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει δεχθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες σε μία προσπάθειά να επιδείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη και παρ΄όλα αυτά ορισμένα κράτη-μέλη εξακολουθούν να αντιδρούν στην πρόταση για ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της ΕΕ. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι από την άνοιξη επίκειται νέο μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών, κυρίως στον χώρο της κεντρικής Μεσογείου.

Την κριτική Μουσκάτ φαίνεται να προσυπογράφει και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν εκταμιεύσει μόνο το 4% από τα κονδύλια για το προσφυγικό που είχαν υποσχεθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής για τη μετανάστευση τον Νοέμβριο του 2015.

Το Brexit και η ειρωνεία της ιστορίας

Ειδκή αναφορά έκανε ο Τζότζεφ Μουσκάτ στο Brexit, επισημαίνοντας μία  μοναδική ιστορική ειρωνεία: η χώρα του, που υπήρξε για δύο ολόκληρους αιώνες βρετανική αποικία, ασκεί σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ, αλλά και στην Κοινοπολιτεία, τη στιγμή ακριβώς που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ενιαία Ευρώπη. Πρόκειται για «δύσκολο έργο», είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, χαρακτηρίζοντας «φίλη» του την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, ανέφερε, «οι τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες είναι ενιαίες και αδιαίρετες». Επομένως, συμπεραίνει ο πρωθυπουργός της Μάλτας, για το Λονδίνο φαίνεται ότι ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων έχει προτεραιότητα απέναντι στη συμμετοχή του στην ενιαία αγορά.

Ζητήματα οικονομικής πολιτικής όπως η ψηφιακή αγορά, η ενέργεια, η ναυτιλία και η κοινωνική συνοχή, που συμπληρώνουν το πρόγραμμα της μαλτέζικης προεδρίας, πέρασαν σε δεύτερο πλάνο κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης. Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ζήτησε επιτακτικά από τα κράτη-μέλη και τους ευρωβουλευτές να επισπεύσουν τις διαβουλεύσεις για την επέκταση του «σχεδίου Γιούνκερ», ώστε η σχετική έγκριση να δοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Πηγή: Deutsche Welle

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο