Skip to main content

Εισαγγελέας Διαφθοράς: Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης μίλησε στο συνέδριο «Δημοκρατία και Διαφθορά», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη.

Την ανάγκη για αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών από την παρούσα βουλή επεσήμανε, από το βήμα του συνεδρίου «Δημοκρατία και Διαφθορά», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης.

Το συνέδριο, που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, διεξάγεται παρουσία του προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα, της προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκης Θεοτοκάτου και της εισαγγελέως Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου (δείτε εδώ).

Αναφερόμενος στη διαφθορά σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ο ίδιος έκανε λόγο για δύο σημαντικές εκκρεμότητες «που καταγράφονται ως θέματα υψηλής προτεραιότητας και πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να τακτοποιηθούν από τους αρμόδιους».

«Αναφέρομαι πρώτον στο ζήτημα του ελέγχου του πολιτικού χρήματος και δεύτερον στο ζήτημα του ειδικού κατά το Σύνταγμα προνομιακού καθεστώτος της ποινικής μεταχείρισης υπουργών και βουλευτών», είπε και πρόσθεσε:

«Γνωρίζω ότι πρόκειται για θέματα ευαίσθητα, δεν ξέρω όμως αν, ειδικά ως προς το δεύτερο στα θέματα αυτά, η κοινωνία θα συγχωρήσει την πολιτική αν τυχόν λόγω οποιασδήποτε χρονοτριβής ή έκτακτων περιστάσεων, χαθεί η ευκαιρία να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης της εκκρεμότητας σε εύλογο χρόνο στην παρούσα βουλή».

Κανόνας το φακελάκι στην Ελλάδα

Στο συνέδριο αναλύθηκαν επίσης οι εκφάνσεις της διαφθοράς, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην ιδιωτική ζωή. Στην Ελλάδα, η διαφθορά απλώνεται σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας των πολιτών καθώς, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε η υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Όλγα Λουκανίδου, το 99% των Ελλήνων πολιτών παραδέχτηκε ότι έχει προβεί σε δωροδοκία ή έχει γίνει μάρτυρας δωροδοκίας.

Ο μέσος όρος του ποσού στον χρηματισμό, ανέρχεται στα 1400 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε η κ. Λουκανίδου. Πάντως, η ίδια τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης το ποσό έχει μειωθεί αρκετά, και τη θέση των χρημάτων έχουν λάβει οι προσωπικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ ευνοούντων και ευνοούμενων.

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα αντιλαμβανόμενης διαφθοράς καθώς κατατάχθηκε 69η μεταξύ 175 χώρων, με βαθμολογία 43%. Έτσι, έρχεται 33η μεταξύ των 49 χωρών-μελών του GRECO, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της διαφθοράς.