Skip to main content

ΥΠΑΑΤ: Καθαρά τα όστρακα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στα αλιεύματα

Συνεχείς οι έλεγχοι σε ό,τι αφορά τα αλιεύματα «ελεύθερης» αλιείας στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους επί των πρώτων δειγμάτων που ελήφθησαν από ζώντα όστρακα από τις ζώνες παραγωγής στην περιοχή του Σαρωνικού και τα οποία χρησιμοποιούνται επιστημονικά ως «δείκτες» για την πετρελαϊκή ρύπανση των αλιευμάτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ενημέρωσε ότι η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, ξεκινώντας από τις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν δείγματα ζώντων οστράκων από τις ζώνες παραγωγής στην περιοχή του Σαρωνικού, τα οποία χρησιμοποιούνται επιστημονικά ως «δείκτες» για την πετρελαϊκή ρύπανση των αλιευμάτων.

«Τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους επί των πρώτων δειγμάτων, σε ό,τι αφορά στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), ήταν αρνητικά. Η έρευνα συνεχίζεται», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Συνεχείς είναι επίσης οι έλεγχοι των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών και των υπηρεσιών του υπουργείου στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ευρύτερης περιοχής».

Σε ό,τι αφορά τα αλιεύματα «ελεύθερης» αλιείας, μετά από εντολή του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κλιμάκιο των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους.

Παράλληλα, συνεχίζει το ΥΠΑΑΤ, ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές έχει εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα σημεία λιανικής πώλησης των αλιευμάτων (super market, ιχθυοπωλεία κ.λπ.)

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει το πόρισμα των ερευνών που πραγματοποιεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να προβεί, εάν χρειαστεί, στη λήψη περαιτέρω έκτακτων μέτρων.

Τη Δευτέρα 25/9 το πρωί, τέλος, ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Υπουργείο με τους αλιευτικούς φορείς της περιοχής.