Skip to main content

Οι προτάσεις της ΣΤΕΓΗ για πράσινη ενέργεια στον βουλευτή Κ. Σκρέκα

Συνάντηση με τον Τομεάρχη Ενέργειας της ΝΔ Κώστα Σκρέκα, είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Οικιακών Κτιριακών Παραγωγών από Φωτοβολταϊκά.

Το προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Οικιακών Κτιριακών Παραγωγών Αυτό Παραγωγών από Φωτοβολταϊκά «ΣΤΕΓΗ» κατέθεσε τις προτάσεις του για την Αγορά Ενέργειας, σε συνάντηση που είχε με τον Τομεάρχη Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας βουλευτή Τρικάλων, πολιτικό μηχανικό Κώστα Σκρέκα.

Στη δίωρη συνάντηση με τον κ. Σκρέκα οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου εξήγησαν ότι στόχος τους ήταν αρχικά η νομική αντίδραση απέναντι στην μονομερή καταγγελία των συμβάσεων τους από το ΥΠΕΚΑ , η δημιουργία ομάδων τεχνικής οικονομικής ασφαλιστικής και νομικής υποστήριξης των μελών και η υλοποίηση πλατφόρμας επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων των οικιακών κτιριακών παραγωγών με τους κατασκευαστές κα τους μηχανικούς μελετητές. Επίσης, η ανάπτυξη του κλάδου των Α.Π.Ε. και συνέχισης του στο μέλλον δυναμικά και με άλλες μορφές όπως το Net metering.

 Τα μέλη της «ΣΤΕΓΗ» ανέλυσαν τα παρακάτω αιτήματα:

 - Διάλογο από μηδενική βάση για τις συμβάσεις παραγωγών, που μονομερώς έχουν μεταβληθεί με μειώσεις των εγγυημένων τιμών έως και 42%.

- Ίδρυση Ενεργειακής Τράπεζας από ΑΠΕ

 - Δημιουργία «πράσινων νησιών» που οι ενεργειακές τους ανάγκες θα καλύπτονται από ΑΠΕ, όπως η Τήλος.

 - Πλήρη απελευθέρωση  του NetMetering με 100% κάλυψη επιχειρήσεων και ξενοδοχείων από Φωτοβολταϊκά και Α.Π.Ε. και όχι μόνο το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος με την Δ.Ε.Η.

 - Ίδρυση ESCO (Επιχείρηση Ενεργειακών Υπηρεσιών) για όλες τις ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας και οδοφωτισμού.  

 - Αξιοποίηση μονάδων βιομάζα.

Ο κ Σκρέκας δεσμεύτηκε να εξετάσει το υπόμνημα που του παρέδωσε η «ΣΤΕΓΗ» σημειώνοντας όμως που οι προτάσεις του Συνδέσμου θα πρέπει να υπηρετούν τον σωστό σχεδιασμό του ενεργειακού μίγματος της χώρας και με μελέτες, χωρίς να επηρεάζεται η τιμή της κιλοβατώρας, σε βάρος της πλειονότητας των καταναλωτών.  

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο βουλευτής Λευκάδας της ΝΔ Αθανάσιος Καββαδάς , ο σύμβουλος για θέματα ενέργειας του Κυριάκου Μητσοτάκη Κωνσταντίνος Αραβώσης καθηγητής Ε.Μ.Π. , ο σύμβουλος ενεργειακού προγράμματος της ΝΔ Κώστας Ευθυμίου κατασκευαστής και παραγωγός και ο ίδιος και το μέλος του δ.σ. της ΣΤΕΓΗΣ , μηχανικός Γεώργιος Μάντζιαρης, ο Μανώλης Τούφας μέλος δ.σ. εταιρείας LED και οικονομολόγος , και τέλος ο Χαράλαμπος Τζιώγας υποψήφιος μηχανολόγος μηχανικός και αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νεανικής Επιχειρηματικότητας.