Skip to main content

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Όχι» στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές

Η οργάνωση των νέων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να μην κάνει άλλα βήματα πίσω» και ζητά την άμεση αθώωση των διωκόμενων.

Τη στήριξή της στους κατοίκους της Χαλκιδικής που συμμετέχουν στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές εκφράζει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ενόψει των επικείμενων δικών τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, κάνει λόγο για εκβιασμό της Eldorado Gold, καλεί την κυβέρνηση «να μην κάνει άλλα βήματα πίσω» και ζητά την άμεση αθώωση των διωκόμενων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

Τις επόμενες ημέρες το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά από δίκες. Κατηγορούμενοι… οι κάτοικοι της Χαλκιδικής. Γιατί αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την υγεία τους, το δάσος, το νερό, την ελευθερία.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού βρίσκονται στο στόχαστρο. Αστυνομική αυθαιρεσία, βίαιη καταστολή ακόμα και ποινές φυλάκισης αποτελούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τον κανόνα στην αντιμετώπιση της διεκδίκησης του αυτονόητου.

Την ίδια στιγμή, η Eldorado – κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα – εκβιάζει με την αποχώρηση της επιζητώντας νέες άδειες που θα επεκτείνουν την καταστροφή που ήδη συντελείται στην περιοχή της Β.Α Χαλκιδικής.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει εδώ και καιρό θέση για το θέμα των Σκουριών αλλά και για το τι ορίζει «δίκαιη ανάπτυξη». Η περιβαλλοντική καταστροφή, η επιβάρυνση της υγείας αλλά και η εξαφάνιση χιλιάδων θέσεων εργασίας από άλλες δραστηριότητες, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, πόσο μάλλον όταν αυτή αποτελεί προϊόν τέτοιων κοινωνικών διεργασιών.

Επειδή ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, και χωρίς να λαμβάνει υπόψη το μέλλον ενός τόπου δεν έχει για εμάς κανένα νόημα:

- Καλούμε την κυβέρνηση να μην κάνει άλλα βήματα πίσω.

- Να παρθούν οι παράνομες άδειες για την Ολυμπιάδα πίσω και να μην δοθεί καμία νέα.

- Να μη γίνει καμία επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Β.Α Χαλκιδική.

Ο αγώνας των κατοίκων να προστατεύσουν τον ίδιο τους τον τόπο είναι απόλυτα δίκαιος. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε καθημερινά στο πλάι τους σε κάθε κινητοποίηση, διεκδικώντας την άμεση αθώωση των διωκόμενων.