Skip to main content

Η Μέρκελ αναβαθμίζει επικριτή της σε υπουργό

Μια ημέρα πριν το συνέδριο του κόμματός της η καγκελάριος κατέθεσε στο προεδρείο του CDU τη λίστα των χριστιανοδημοκρατών υπουργών με νέα ονόματα.

Στις συνεδριάσεις της στενής ηγεσίας και στη συνέχεια του προεδρείου του CDU η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επρόκειτο να δώσει αργότερα το απόγευμα τα ονόματα των έξι χριστιανοδημοκρατών πολιτικών που θα αναλάβουν υπουργεία στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που δεν ήταν όμως μέχρι πρότινος επιβεβαιωμένες η μοναδική που διατηρεί το υπουργείο της είναι η 59χρονη υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο νύν υπουργός Καγκελαρίας και έμπιστος της κ. Μέρκελ, ο επίσης 59χρονος Πέτερ Άλτμαϊερ, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας.

Για πρώτη φορά στην κυβέρνηση εισέρχεται η αντιπρόεδρος του κόμματος, η 45χρονη Γιούλια Γκλέκνερ, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας. Έκπληξη προκαλεί η αναβάθμιση του 37χρονου Γενς Σπαν από υφυπουργό Οικονομικών σε υπουργό Υγείας. Ο κ. Σπαν, ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών, είναι από τους κυριότερους εσωκομματικούς επικριτές της πολιτικής που ακολουθεί η καγκελάριος επειδή, όπως υποστηρίζεται, δεν έχει διακριτό συντηρητικό προφίλ.

Τα μηνύματα Μέρκελ

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως με την υπουργοποίηση του Γενς Σπάν η κ. Μέρκελ θέλει να στείλει, εν όψει του αυριανού συνεδρίου το οποίο αποφασίζει για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες, δύο μηνύματα: πρώτον, ό,τι έχει βγάλει τα συμπεράσματά της από τις μεγάλες απώλειες που σημείωσε το κόμμα της στις εκλογές και τις οποίες επωφελήθηκε η ξενοφοβική και λαϊκίστικη «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και, δεύτερον, ότι θα πρέπει να προετοιμάσει τη διαδοχή της. Τα υπόλοιπα ονόματα σύμφωνα με κύκλους από το CDU είναι η 46χρονη βουλευτής Άνια Κάρλιτσεκ για το αξίωμα της υπουργού Παιδείας και η Χέλγκε Μπράουν, μέχρι τώρα υφυπουργός καγκελαρίας, αναβαθμίζεται σε υπουργό καγκελαρίας.

Πάντως, η ανάδειξη νέων στελεχών σε υπουργικές θέσεις δεν είναι το πρώτο βήμα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού στους Χριστιανοδημοκράτες. Τέλη Ιανουαρίου προωθήθηκε σειρά 30ρηδων και 40ρηδων σε ηγετικά αξιώματα της Κ.Ο., ενώ την περασμένη Δευτέρα η καγκελάριος εξέπληξε τους πάντες με την πρότασή της να αναλάβει νέα γενική γραμματέας του CDU, η νυν πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σάαρ Ανέτε Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία θεωρείται ως μια πιθανή διάδοχός της. Αύριο η Ανέτε Κραμπ-Καρενμπάουερ θα εκλεγεί στο νέο της αξίωμα από τους συνέδρους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle