Skip to main content

Ομάδα εξωστρέφειας δημιουργούν ΣΒΒΕ–υπουργείο Εξωτερικών

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η Γ.Γ. ΔΟΣ του υπουργείου Εξωτερικών με τον ΣΒΒΕ. Σε εξέλιξη το 1ο Ελληνο- Σερβικό Επιχειρηματικό Forum.

Η εξωστρέφεια περνάει μέσα από την αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας, μέσα από την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, σε τομείς όπως η ενέργεια, τα logistics, οι μεταφορές θα ενισχύσουν και γεωστρατηγικά τις σχέσεις αλλά και τη θέση των δύο χωρών, τόνισε ο κ. Ιωάννης Μπράχος, Γενικός Γραμματέας Δ.Ο.Σ. του υπουργείου Εξωτερικών, υπογράφοντας το Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Το Σύμφωνο για τη δημιουργία Κοινής «Ομάδας Εργασίας» που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Ελληνικών επιχειρήσεων υπογράφηκε στο πλαίσιο του 1ου Ελληνο- Σερβικού Επιχειρηματικού Forum που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη με διοργάνωση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, του Enterprise Greece και του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Παρουσία τριών υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, των κυρίων Κατρούγκαλου, Πιτσιόρλα και Φάμελλου, ο Γ.Γ. ΔΟΣ κ. Μπράχος και ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης υπέγραψαν το ΜοU που υπογραμμίζει τη θέληση των δύο πλευρών και ειδικότερα της Ελληνικής Πολιτείας, μέσω της οικονομικής διπλωματίας, να ενισχύσει την εξωστρεφή πολιτική των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ ελληνικών και σερβικών επιχειρήσεων ευνοείται από την σταδιακή προσαρμογή της Σερβίας στο Κοινοτικό κεκτημένο, μία συνεργασία που μπορεί να ενισχυθεί από τα σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ κ. Σαββάκη, η συνεργασία με τη Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπ. Εξωτερικών εντάσσεται στις ενέργειες του Συνδέσμου για την διαμόρφωση σχέσεων στενότερης συνεργασίας με τους φορείς που μπορούν δυναμικότερα να ενισχύσουν την διεθνή ανάπτυξη της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας.

Ο ΣΒΒΕ από το 2015 συστηματικά εργάζεται για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με επιχειρηματικούς φορείς των Βαλκανίων, στόχος που προωθείται μέσα από Δίκτυο Επιχειρηματικών Φορέων Χωρών Ν.Α. Ευρώπης. 

«Η Σερβία αποτελεί πρώτης τάξεως επιχειρηματικό προορισμό την ελληνική επιχείρηση. Η ελληνική επιχείρηση που επεκτείνεται εκτός της χώρας και συγκεκριμένα στις γειτονικές χώρες, δεν θεωρούμε ότι φεύγει από την Ελλάδα, αντίθετα, κινείται κατά τρόπο που τη βοηθάει να αναπτυχθεί περισσότερο», υπογράμμισε ο κ.Σαββάκης.

Ο ΣΒΒΕ και η Γενική Γραμματεία ΔΟΣ & ΑΣ του ΥΠΕΞ, συμφώνησαν και δεσμεύονται για τα ακόλουθα:

-Την από κοινού εκπόνηση μελετών και ερευνών αγοράς, για αγορές και χώρες – στόχους ελληνικών επιχειρήσεων.

-Την επεξεργασία δεικτών για την παρακολούθηση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας ανά χώρα.

-Την ανταλλαγή πληροφοριών δημόσιου χαρακτήρα: α) για την εξαγωγική δραστηριότητα σε αγορές– στόχους, β) για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του ετήσιου προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών, και γ) για διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Τη συνεργασία για τη διάχυση της πληροφόρησης σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, (ΤΠΕ) για παράδειγμα μέσω διαλειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήματος του ΣΒΒΕ με τη διαδικτυακή Πύλη του Υπουργείου Εξωτερικών.

-Τη συνεργασία για τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων από συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα, για την ανάπτυξη μηχανισμών και την υλοποίηση δράσεων συναφών προς την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, αξιοποιώντας υφιστάμενες δομές ή πρωτοβουλίες, αλλά και διερευνώντας τη δημιουργία νέων.

-Τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων απευθυνόμενων στην επιχειρηματική κοινότητα με την αξιοποίηση του δικτύου των Γραφείων ΟΕΥ και του δικτύου επαφών του ΣΒΒΕ για την υλοποίηση Δράσεων Οικονομικής Διπλωματίας (π.χ. ημερίδες, συνέδρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, κλπ.), και,

-Την επιμόρφωση/ενημέρωση κάθε νέας σειράς υπαλλήλων, που πρόκειται να υπηρετήσουν σε Γραφεία ΟΕΥ, καθώς και των υπαλλήλων που υπηρετούν, ή πρόκειται να υπηρετήσουν Γραφεία ΟΕΥ, για τους στόχους, τις δυνατότητες και τα προβλήματα των Ελλήνων εξαγωγέων στις αγορές του εξωτερικού.