Skip to main content

Η επικείμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η εκροή στις βουλγαρικές τράπεζες

Η διαφαινόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, οι καταθέσεις που πετούν για το Σαντάνσκι ο... άλλος κόσμος των Μητρόπουλου και Βαρουφάκη.

Δεν τα λέμε μόνον εμείς στην voria.gr. Τα λένε κι οι ξένοι. Ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής Χιούγκο Ντίξον, ελπίζει πως η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί «να είναι κάτι θετικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο τον Τσίπρα, γιατί θα μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που δεν θα είναι τόσο ακραία, ενώ παράλληλα θα είναι και πιο ικανή. Οι έξι μήνες διακυβέρνησης του Τσίπρα ήταν σχετικά αναποτελεσματικοί».

Αυτό έγραψε κι εχθές ο «Μακεδών», με μια διαφορά. Πού θα τους βρει τους πιο ικανούς, αφού σχημάτισε κυβέρνηση τον Ιανουάριο, με ό,τι καλύτερο διαθέτει η Αριστερά; Θα πιστέψουμε δηλαδή, ότι οι «αναποτελεσματικοί» ήσαν οι τέσσερις που έφυγαν, ενώ οι υπόλοιποι είναι «αποτελεσματικοί»; Σε ποιον τομέα; Εκτός κι αν εννοήσουμε το βόλεμα συγγενών και συντρόφων. Εκεί ναι, πήραν άριστα.

Υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας είπε σε βουλγαρική εφημερίδα, ότι για τους Έλληνες είναι πολύ εύκολο να ανοίξουν ένα λογαριασμό σε ευρώ ή λέβα στις βουλγαρικές τράπεζες. Χρειάζεται μόνο ένα διαβατήριο και αναμονή δύο ωρών.

Γι’ αυτό και Βουλγάρα οικονομολόγος δήλωσε ότι περίπου 4,5 με 5 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Λίγα-λίγα όμως το τελευταίο διάστημα, αφού οι καταθέτες μπορούν να βγουν από την Ελλάδα μόνο με 2.000 ευρώ (ποιος ελέγχει στα σύνορα με την Βουλγαρία, στην πλευρά της Θράκης;). Το Σαντάσκι πάντως είναι δίπλα.

Αυτό έκανε το κλείσιμο των Τραπεζών. Υπάρχουν όμως πολλοί που πείσθηκαν ότι τις Τράπεζες τις έκλεισε η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και όχι η κυβέρνηση. Η παραπληροφόρηση της κυβέρνησης βρίσκει πρόσφορο έδαφος και μας δουλεύουν χοντρά.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα σταμάτησε την χρηματοδότηση, μόλις αποχωρήσαμε μόνοι μας από τις συζητήσεις που είχαν φτάσει στο τέλος τους -με πολύ καλύτερους όρους από τη σημερινούς- για να κάνει ο Τσίπρας δημοψήφισμα, μπας και βγει «ναι», και γλιτώσει από το κόμμα του που δεν μπορεί να ελέγξει. Πώς μπορούσε η ΕΚΤ να συνεχίζει την χρηματοδότηση, αφού εμείς την αρνηθήκαμε;

Τρικυμία εν κρανίω φαίνεται ότι έχει ο Μητρόπουλος. Αδύνατο να καταλάβεις τι ακριβώς θέλει να πει. Δεν πρόκειται για «πολιτική ασάφεια». Μάλλον για δίλημμα με ποιον να πάει και ποιον ν’ αφήσει, γι’ αυτό και κατακρίνει και τις δυο πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή τις κολακεύει. Εγώ πάντως, το είπα… Ένα υπουργείο ήθελε ο άνθρωπος. Είναι ο μόνος εργατολόγος στην κυβέρνηση που δεν έχει θεσμική αρμοδιότητα εξυπηρέτησης των πελατών του.

Όσοι πιστεύουν ότι απέτυχε στην αποστολή του ο Βαρουφάκης, κάνουν λάθος. Η κυβέρνηση είναι κατενθουσιασμένη, επειδή ο στόχος να πληγεί η Γερμανία και να αμφισβητηθεί ο ρόλος της ως η μοναδική ευρωπαϊκή υπερδύναμη, επιτεύχθηκε πλήρως. Και όλα αυτά χάρη στον Βαρουφάκη, αλλά και στον Τσίπρα που τού επέστρεψε να εφαρμόζει επί πεντάμηνο την πολιτική του (Σημείωση: για να μη προκληθεί σύγχυση, για την κυβέρνηση των ΗΠΑ μιλάω. Αν το εργαλείο-θύμα σ’ αυτή την υπόθεση είμαστε εμείς, ας προσέχαμε).

Καλλισθένης