Skip to main content

Η Ελλάδα θα αναζητήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές

Ποια τα τελευταία νέα από το μέτωπο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Ιανουάριο με ένα επταετές ομόλογο.

Πριν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση δύο ή τριών τίτλων με σκοπό να αντλήσει από τις αγορές περίπου 6 δις ευρώ. Αυτά είναι τα τελευταία νέα από το μέτωπο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Ιανουάριο με ένα επταετές ομόλογο.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν τα ελληνικά ομόλογα. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν θέσει τέλος στην εξάρτηση από τους δανειστές και αρχίσει και πάλι να αναχρηματοδοτείται στις αγορές.

Για τους τολμηρούς επενδυτές ωστόσο τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ευκαιρία. Αν το πρόγραμμα προσαρμογής παραμείνει σε τροχιά τότε ίσως οι επόμενοι μήνες αποδειχθούν ακόμα πιο επικερδείς. Ήδη πάντως οι ειδικοί της ελβετικής τράπεζες UBS χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τις "κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018".

Την ίδια ώρα, οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ παραμένουν κάτω από το 45% που ήταν το υψηλότερο επίπεδό τους, έχουν σταθεροποιηθεί και αυξηθεί κατά 4,4% φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων.