Skip to main content

Οι διαπραγματεύσεις προσκρούουν στο προσφυγικό

Χριστιανικά κόμματα και Σοσιαλδημοκράτες απέτυχαν να ρυθμίσουν το θέμα της επανένωσης προσφυγικών οικογενειών

Την ερχομένη Κυριακή λήγει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας. Για ώρες συνεδρίαζαν χθες οι διαπραγματευτικές ομάδες των κομμάτων χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες απέτυχαν στην προσπάθεια τους να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις έκαναν λόγο για έντονες αντιπαραθέσεις. Εκπρόσωποι των χριστιανικών κομμάτων κατηγορούν τους Σοσιαλδημοκράτες ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση ζητήματα στα οποία οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει στις διερευνητικές συνομιλίες. Οι δε Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν το CDU και το CSU για διαρροές στον Τύπο παρ' ότι έχει συμφωνηθεί εμπιστευτικότητα.

Πιεστικό χρονικό πλαίσιο

Μήλον της έριδος στις διαπραγματεύσεις παραμένει το ζήτημα της επανένωσης προσφυγικών οικογενειών. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διερευνητικές διαβουλεύσεις προβλέπει ότι ο αριθμός των συγγενών προσφύγων με προσωρινή παραμονή που θα έρχεται κάθε μήνα στη Γερμανία δεν θα ξεπερνά τα χίλια άτομα. Στο πρόσφατο συνέδριο του SPD, η ηγεσία του κόμματος δεσμεύτηκε να διαπραγματευθεί χαλαρότερες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο ωστόσο απορρίπτουν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές.

Ανεξάρτητα όμως από τις διαπραγματεύσεις ο χρόνος πιέζει. Το θέμα της επανένωσης προσφυγικών οικογενειών έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί αυτή την Πέμπτη στο γερμανικό κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν πρόταση των χριστιανικών κομμάτων μόνον εφ' όσον αυτή συνάδει με τη θέση στην οποία θα συμφωνήσουν στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί, η αντιπρόεδρος του SPD Μάλου Ντράϊερ εξέφρασε σε ραδιοφωνική συνέντευξη το πρωί,την πεποίθηση πως εντός της ημέρας θα εξευρεθεί λύση.

Το προσφυγικό είναι μεν μέχρι στιγμής το πιο επίμαχο ζήτημα των διαπραγματεύσεων αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπου υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων. Οι διαπραγματευτές θα πρέπει να διανύσουν ακόμη πολύ δρόμο για να καταλήξουν σε συμφωνία, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το επίπεδο των συντάξεων. Τα κόμματα έχουν πάντως δεσμευτεί πως μέχρι την Κυριακή οι συνομιλίες θα έχουν ολοκληρωθεί.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle