Skip to main content

Περισσότερα από 21.000 άτομα στον Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος

Στους αγώνες που συμπεριλαμβάνονται στο φετινό Μαραθώνιο αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά περισσότερα από 21.000 άτομα.

Περισσότερα από 21.000 άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν στον εφετινό 12ο Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου.

H μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της Βόρειας Ελλάδας είναι προ των πυλών και από τις συνολικές ετοιμασίες έχουν απομείνει μόνο οι λεπτομέρειες.

Στόχος του φετινού Μαραθωνίου, που είναι αφιερωμένος στον σπουδαίο μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη είναι να αναδειχθούν και να στηριχθούν οι «δικοί μας», ανερχόμενοι Έλληνες αθλητές, γι' αυτό και, όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, δεν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν διάσημοι αθλητές. «Το μήνυμα του Μαραθωνίου και γενικότερα του αθλητισμού είναι να διεκδικούμε τη ζωή μας μέσα από συγκεκριμένους κανόνες και συναγωνισμό, το δρομικό κίνημα σήμερα είναι στα ύψη», δήλωσε η ίδια.

Πρεσβευτής της φετινή διοργάνωσης είναι ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ο οποίος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, έδωσε ένα συγκινητικό μήνυμα για τη «δύναμη του "μπορώ"» και τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, αλλά και ατόμων που δεν έχουν εντάξει τον αθλητισμό στη ζωή τους, σε μια τόσο μεγάλη αθλητική διοργάνωση. «Σε αυτά τα άτομα αξίζει ένα μεγάλο "μπράβο", όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε όταν υπάρχει αγάπη», είπε.

Πέρα από τον κ. Τσαπατάκη, το παρών έδωσαν και άλλοι νέοι αθλητές, όπως ο Πανελληνιονίκης Μιχάλης Παρμάκης.

Ακόμη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, καθότι ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, απηύθυνε κάλεσμα στους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν στη διοργάνωση, η οποία τόνισε πως «απευθύνεται όχι μόνο στους αθλητές, αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονικης, Γιώργος Δημαρέλος, τόνισε πως αποτελεί τιμή για το δήμο να στηρίζει μια τέτοια διοργάνωση, και ευχήθηκε ο θεσμός του Μαραθωνίου να συνεχίσει να διεξάγεται για πολλές ακόμη χρονιές.

Ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, πήρε το λόγο και περιέγραψε το αγωνιστικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας το φετινό Μαραθώνιο «μια πολύ μεγάλη γιορτή για όλη την πόλη». Το επίσημο αγωνιστικό μενού περιλαμβάνει και εφέτος, πέρα από το Μαραθώνιο, τον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5 και 10 χιλιομέτρων. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας 1.000 μέτρων για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, που είναι γεννημμένοι τα έτη 2005 έως 2008. Μόλις οι μαθητές τερματίσουν στον αγώνα, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Κυριακής, 2 Απριλίου

  • 08:00    Μαραθώνιος δρόμος, Εκκίνηση: Πέλλα
  • 08:45    1000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων. Εκκίνηση: Πλατεία Αριστοτέλους
  • 08:45    Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. Εκκίνηση: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
  • 12:30    Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. Εκκίνηση: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Βασ. Γεωργίου

Προβλεπόμενες ώρες τερματισμού δρόμων (Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου):

  • 08:50    τερματισμός 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων
  • 09:15    τερματισμός 10χλμ.
  • 10:15    τερματισμός Μαραθωνίου
  • 12:45    τερματισμός 5χλμ.

Εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ, ο Γιώργος Σαμψούρης μίλησε για την υπερηφάνια με την οποία θα γίνει η Αφή της Αλεξάνδρειας Φλόγας και η Υποδοχή της στον Λευκό Πύργο. Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας που θα πραγματοποιηθεί.

Ο αγώνας δρόμου των 5 χιλιομέτρων ξεκινά στις 12:30 την Κυριακή από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Συμβολή οδών Βασ. Γεωργίου με Γ’ Σεπτεμβρίου), ενώ οι δρομείς θα τερματίσουν στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου), ακολουθώντας τις οδούς: Λεωφ. Βασ. Γεωργίου, Ανδρονίκου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Καρατάσου, Λεωφ. Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο αγώνας δρόμου των 10 χιλιομέτρων ξεκινά στις 08:45 την Κυριακή, έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο των Αμπελοκήπων - Μενεμένης και τερματισμό στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Οι δρομείς ακολουθούν τη διαδρομή: 28η Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάνουν αριστερή αναστροφή και συνεχίζουν επί της 28ης Οκτωβρίου στο αντίθετο ρεύμα. Στρίβουν δεξιά στην οδό Δενδροποτάμου με κατεύθυνση προς την οδό Καραολή Δημητρίου και εν συνεχεία κάνουν αριστερή αναστροφή στη Δενδροποτάμου στο αντίθετο ρεύμα. Οι δρομείς διασχίζουν κάθετα την οδό Ελ. Βενιζέλου και στο ύψος της οδού Θωμά Χατζίκου εισέρχονται σε έναν μικρότερο δρόμο, την οδό Αγαμέμνωνος. Στο τέλος της Αγαμέμνωνος, στρίβουν αριστερά στην οδό Μοναστηρίου, στην οποία και συνεχίζουν ακολουθώντας την διαδρομή του Μαραθωνίου από το 37ο περίπου χλμ. μέχρι τον τερματισμό στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Για τον αγώνα των 1.000 μέτρων η αφετηρία βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, ενώ ο τερματισμός βρίσκεται στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου), όπως όλοι οι Δρόμοι της διοργάνωσης. 

Δείτε εδώ τη διαδρομή του Μαραθωνίου Δρόμου καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για τον Αγώνα.

Χορηγός επικοινωνίας στον 12ο Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος είναι και εφέτος η Voria.gr.