Skip to main content

Μασούτης: Μεγαλύτερος εργοδότης στη Β. Ελλάδα με δύναμη τους ανθρώπους

Συνέντευξη του διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού της Μασούτης Α.Ε., κ. Θωμά Χρήστου, μετά και την εξαγορά της Προμηθευτικής Τροφίμων.

«Η δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας», ήταν και παραμένει η φράση που αποδίδει σε απόλυτο βαθμό το πιστεύω και τον τρόπο με τον οποίο η μεγαλύτερη λιανεμπορική της βόρειας Ελλάδας, η Μασούτης Α.Ε., αντιμετωπίζει όλους τους εργαζομένους της.

Η πολυβραβευμένη για το εργασιακό της περιβάλλον Μασούτης Α.Ε., είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη βόρειο Ελλάδα και μέσα στους 12 μεγαλύτερους πανελλαδικά, αφού απασχολεί πάνω από 6.700 εργαζομένους, στους οποίους θα προστεθούν τα 1.050 άτομα που απασχολούνται στην Προμηθευτική Τροφίμων Α.Ε., εταιρεία που πρόσφατα εξαγοράσθηκε από την Μασούτης που πλέον κάνει την κίνηση καθόδου στην αγορά της Αθήνας.

Για το πώς η Μασούτης Α.Ε. επιτυγχάνει να κερδίζει την μία μετά την άλλη, τις βραβεύσεις σαν ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στη χώρα μας, μίλησε στην Voria.gr o διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού της εταιρείας, κ. Θωμάς Χρήστου.

-Το μέγεθος της εταιρείας Μασούτης Α.Ε. πώς εκφράζεται σε ό,τι αφορά το απασχολούμενο προσωπικό, πανελλαδικά αλλά και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και βορειοελλαδικές περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας;

«Η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. απασχολεί περισσότερους από 6.700 εργαζομένους, αριθμός που μας κατατάσσει στη μεγαλύτερη σε αριθμό εργαζομένων εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα. Πανελλαδικά, είμαστε η 12η εταιρεία σε εργασιακό πληθυσμό σύμφωνα με το περιοδικό Leading Employers in Greece της ICAP. Συγκεκριμένα, μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης εργάζονται περίπου 3.500 άνθρωποι και οι υπόλοιποι 3.700 στην υπόλοιπη Ελλάδα με έντονη παρουσία στη Θράκη, τη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία και την Ήπειρο, περιοχές που πραγματικά, όπως αναφέρατε,  έχουν πληγεί έντονα από την ανεργία.

«Συμπερασματικά, λοιπόν, θεωρώ ότι η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., όλα τα χρόνια λειτουργίας της, έχει συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου της ανεργίας, δημιουργώντας διαρκώς νέες θέσεις εργασίας. Στο δυναμικό μας αναμένεται να προστεθούν 1.050 άτομα που προέρχονται από την πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας «Προμηθευτική Τροφίμων ΑΕ» στην Αθήνα».

-Η Μασούτης βραβεύεται τα τελευταία χρόνια για το εργασιακό της περιβάλλον. Ποια είναι η φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν την εταιρεία σε ό,τι αφορά το εργασιακό της περιβάλλον και ειδικότερα τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού της;

«H εταιρεία μας για έβδομη συνεχόμενη χρονιά βραβεύεται ως ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό που διοργανώνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός GREAT PLACE TO WORK. Φέτος, μάλιστα, ξεχωρίσαμε ως το τρίτο καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, διάκριση που μας γέμισε με περηφάνια, και είμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

«Αυτές οι επαναλαμβανόμενες διακρίσεις μας δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Η ανθρωποκεντρικότητα της εταιρείας μας είναι εμφανής σε κάθε έκφανση της λειτουργίας της, γιατί έτσι μας έμαθε να λειτουργούμε ο ιδρυτής της εταιρείας, κύριος Διαμαντής Μασούτης. Πάντα κοντά στους ανθρώπους, η φιλοσοφία του ήταν και εξακολουθεί να είναι μία: για να έχουμε ικανοποιημένους πελάτες πρέπει πρώτα να έχουμε ικανοποιημένους – ευχαριστημένους εργαζομένους. Θα αναφέρω για ακόμα μία φορά το σλόγκαν μας: Η δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας.»

-Ορμώμενη από την πρόσφατη εξαγορά της Προμηθευτικής θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποια είναι η πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία για την απορρόφηση/εκπαίδευση/προσαρμογή εργαζομένων σε  αλυσίδες μετά από εξαγορές. Πώς θα κινηθείτε στην περίπτωση των εργαζομένων της Προμηθευτικής;

«Η διοίκηση της εταιρείας καλωσόρισε θερμά τους εργαζόμενους και τους διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει για την ομαλή μετάβασή τους στην αλλαγή εργοδοσίας, διασφαλίζοντας όλα τα εργασιακά δικαιώματά τους. Η εταιρεία μας που διακρίθηκε για 7η συνεχή χρονιά ανάμεσα στις 10 πρώτες εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα υποδέχεται σε αυτό το ξεχωριστό περιβάλλον εργασίας, που λειτουργεί με σεβασμό και προτεραιότητα στο προσωπικό και τους καταναλωτές, τους 1050 εργαζόμενους της Προμηθευτικής Τροφίμων Α.Ε., για μια νέα πορεία στο χώρο.

«Κανόνας σε κάθε εξαγορά μας είναι να εξασφαλίσουμε πρώτα τον εργαζόμενο. Σε όλες λοιπόν τις περιπτώσεις, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η διατήρηση των εργαζομένων της προς εξαγορά εταιρείας, η ομαλή μετάβασή τους από τη μία στην άλλη και η εξασφάλιση όλων των εργασιακών τους δικαιωμάτων, δηλαδή διατήρηση του ίδιου μισθολογίου, αναγνώριση προϋπηρεσίας κ.λ.π. Παράλληλα, επειδή αντιλαμβανόμαστε το άγχος και την αγωνία των εργαζομένων αυτών, φροντίζουμε η κάθε αλλαγή να είναι σταδιακή και όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

«Στις πάγιες διαδικασίες μας εντάσσεται και η εκπαίδευση - καλωσόρισμα του νεοεισερχόμενου προσωπικού, όπου γίνεται εντατική αναφορά στην ανθρωποκεντρικότητα της εταιρείας και δίνεται χρόνος στους νέους να καταθέσουν τις απορίες και ανησυχίες τους με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην οικογένεια Μασούτη.

«Κάτι αντίστοιχο πρόκειται να συμβεί και με την εταιρεία Προμηθευτική. Θέλουμε να δουν το ανθρώπινο πρόσωπό μας και να αισθανθούν πολύ γρήγορα ότι είναι μέλη της οικογένειάς μας».

-Σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, που έπληξε συνολικά το λιανεμπόριο στην Ελλάδα αλλά και οδήγησε στην αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, η Μασούτης πώς διαχειρίστηκε τους ανθρώπους της, το προσωπικό της;

«Η εταιρεία μας, όπως συχνά αναφέρω, έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Για αυτό, εν καιρώ κρίσης προστάτεψε και προστατεύει τους εργαζόμενους. Δεν προέβη σε καμία μείωση μισθών και συνέχισε να προσφέρει τις παροχές που προσέφερε και παλιότερα.

«Ταυτόχρονα, συνεχίζονται χωρίς περικοπές τα εκπαιδευτικά προγράμματα που στόχο έχουν την βελτίωση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας, παρότι οι πόροι από τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ μειώθηκαν στο ήμισυ.

«Παράλληλα, η εταιρεία μας αντιλαμβανόμενη την οικονομική κρίση που διέπει ολόκληρη την κοινωνία, έχει σταθεί ηθικά ή / και υλικά δίπλα στους εργαζομένους της που έχουν πραγματική ανάγκη».

-Υπάρχουν στοιχεία ενδοεπιχειρησιακά που να αποδεικνύουν την βελτίωση της απόδοσης και την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων της Μασούτης και σε τι βαθμό, μία τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, οφείλεται σε ενέργειες της εταιρείας;

«Μέσα από το ενιαίο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης που τρέχουμε την τελευταία πενταετία, μετράμε με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες την απόδοση των εργαζομένων μας. Βάσει των αποτελεσμάτων, έχουμε διαπιστώσει ότι χρόνο με το χρόνο οι εργαζόμενοί μας βελτιώνουν συνολικά την απόδοσή τους.

«Πιστεύω ότι αυτή η βελτίωση προέρχεται από τις εστιασμένες στον άνθρωπο ενέργειες που έχουμε υιοθετήσει για το σύνολο των εργαζομένων μας και κυρίως για το στελεχιακό δυναμικό μας. Μέσα από εντατικές εκπαιδεύσεις προσπαθούμε να εμφυσήσουμε σε αυτούς τις σύγχρονες μεθόδους ηγεσίας και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, έχοντας πάντα ως πρότυπο ηγεσίας τον κ. Διαμαντή Μασούτη.

«Ταυτόχρονα, επενδύουμε στην καινοτομία και με τη συνδρομή νέων τεχνολογικών μέσων αυξάνουμε ολοένα και περισσότερο την παραγωγικότητά μας».

-Ποιοι είναι οι σύγχρονοι στόχοι της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού που εκφράζουν και τις στρατηγικές επιλογές της διοίκησης της εταιρείας;

«Η επιχείρηση μεγαλώνει, ο αριθμός των εργαζομένων αυξάνεται και ταυτόχρονα μεγαλώνουν  και οι ευθύνες που έχουμε απέναντι στους ανθρώπους μας. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το ασφαλές και ευχάριστο εργασιακό μας περιβάλλον, σε αυτή την οικογενειακή μορφή που έχει ως σήμερα, παρά το μέγεθός της. Ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουμε για κάθε νέο συνεργάτη αυτές τις καλές εργασιακές συνθήκες, αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον έμψυχο υλικό μας, όντας μία εταιρεία με λαμπρό μέλλον».