Skip to main content

H πρώτη Συνδιάσκεψη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης στις 13 Μαΐου στο ΑΠΘ

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαΐου και ώρες 10:30- 7:00 μμ. στον 10ο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ο Σύλλογος Εναλλακτικής Εκπαίδευσης «Πηγή Παιδείας» σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ) διοργανώνουν την πρώτη Συνδιάσκεψη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαΐου και ώρες 10:30- 7:00 μμ. στον 10ο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στη συνδιάσκεψη θα συμμετάσχουν ατομικά και συλλογικά δάσκαλοι που εφάρμοσαν στις τάξεις τους αρχές και πρακτικές όπως αυτές παρουσιάζονται στη θεωρία και τη μεθοδολογία που ανέπτυξαν πρωτοπόροι παιδαγωγοί (Φρενέ, Στάινερ, Νιλ). Στον πρώτο κύκλο θα παρουσιαστεί ιστορικά η διαδρομή που έχουν καταγράψει κινήματα εναλλακτικής εκπαίδευσης και θα παρουσιαστούν τα σχολεία Σάμερχιλ, η Παιδαγωγική Φρενέ και τα Εξοχικά Παιδαγωγεία της Γερμανίας, όσον αφορά στην Ευρώπη, ενώ από ελληνικής πλευράς θα παρουσιαστεί το έργο του Παρθεναγωγείου Βόλου, του Μαρασλείου, αλλά και του Δημοτικού Διδασκαλείου Θηλέων Θεσσαλονίκης. Ακόμα θα γίνει αναφορά στα Σχολεία του Δάσους.

Κατά το δεύτερο κύκλο, θα δοθεί έμφαση στη δημοκρατική εκπαίδευση (Σάμερχιλ, Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τα Δημοκρατικά Σχολεία).

Ο τρίτος κύκλος θα αφορά στην περιβαλλοντική και βιωματική εκπαίδευση, και, τέλος, ο τέταρτος κύκλος θα είναι αφιερωμένος στο πώς έχει/μπορεί να εφαρμοστεί η εναλλακτική εκπαίδευση στη σχολική πράξη και ποια τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από αυτή την εφαρμογή.

Θεματικοί Κύκλοι που θα αναπτυχθούν: Ιστορία της Εναλλακτικής Εκπαίδευσης, Βιωματική Μάθηση, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Δημοκρατική Εκπαίδευση και Εφαρμογή στην Σχολική Πράξη. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι παρακάτω: 
Δρ. Οικολογίας/Βιολογiας Γιώργος Μπλιωνης

Ελισάβετ Γεωργιάδου, Διευθύντρια Σχολείου Φύσης

Άγγελος Πατσiας, συνδημιουργός Big Bang School, συνδημιουργός Του Σχολείου της Φύσης και των Χρωμάτων.

Σοφία Φώτεινα-Χαρτζηκοκόλη, από το Καφέ Σχολείο του Κώστα Φωτεινού

Γιώργος Τσιάκαλος, επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Παιδαγωγικής ΑΠΘΔρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρος Γεωργοπουλος

Η Νανά Χατζή, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας. Η κ. Χατζή διετέλεσε καθηγήτρια στο σχολείο του Σαμερχιλκαι ειναι η επίσημη εκπρόσωπος του στην Ελλάδα.

Η κ. Αργυρώ Μουμτζιδου, διδακτολόγος με ειδίκευση σε θεματα Πολυγλωσσίας και επαφής πολιτισμών

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τα Δημοκρατικά Σχολεία, γνωστή και ως ΕΟΝΤΕΚ.

Χρήστος Καγιάννης, διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Φιλαδέλφειας και πρώην διευθυντής του Δημοτικού σχολείου της Νεοχωρούδας, Θεσσαλονίκης

Και μέλη του Συλλόγου Πηγή Παιδείας, ο οποίος έχει την ευθύνη της διοργάνωσης για Θέματα που αφορούν την ιστορία της εναλλακτικής εκπαίδευσης.

Από την εκδήλωση θα κρατηθούν πρακτικά καθώς είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τέτοια διοργάνωση στην Ελλάδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.