Skip to main content

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ πρέπει να μαζέψει 3 εκατομμύρια ευρώ

Ο ΟΔΔΗΧ μαζεύει λεφτά για να πληρώσει το ομόλογο που είχε συναφθεί επί πρωθυπουργίας Σαμαρά (2014) και λήγει τον προσεχή Ιούνιο.

Σε έναν κανονικό αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οπως πληροφορείται η Voria.gr, μαζεύει λεφτά – ή τουλάχιστον κάνει ό,τι μπορεί - για να πληρώσει το ομόλογο που είχε συναφθεί επί πρωθυπουργίας Σαμαρά (2014) και λήγει τον προσεχή Ιούνιο. Το συνολικό του ύψος είναι 3 εκατ. ευρώ και μολονότι δεν είναι κάποιο ιδιαίτερο υψηλό ποσό, για την Ελλάδα και την δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, είναι ένας δύσκολος στόχος.

Αρχικά, πάντως, είχε επικρατήσει η άποψη ότι τον ΟΔΔΗΧ σε αυτή την αποστολή θα συνέδραμε η Rotschild. Ωστόσο, όπως γίνεται τώρα γνωστό, τελικώς αυτή προσλήφθηκε για έναν και μοναδικό λόγο: να λειτουργεί ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στο κομμάτι της αναδιάρθρωσης του χρέους και μόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Rotschild δεν θα ασχολείται με άλλα ζητήματα, εν αντιθέσει με την προκάτοχό της, Lazard.

Ωστόσο και αυτή η βοήθεια αναμένεται να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη. Κι αυτό γιατί, αν όλα πάνε καλά και στις 22 Μαίου κλείσει η αξιολόγηση, αμέσως θα τεθεί και θέμα αναδιάρθρωσης χρέους. Κι εκεί η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού από το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών της.