Skip to main content

Γιατί είναι κρίσιμος ο Νοέμβριος για την ελληνική οικονομία

Αν η Αθήνα χαλαρώσει και χάσει το μομέντουμ έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, τότε θα ακολουθήσει ένας πάρα πολύ δύσκολος χρόνος.

Ο Τειρεσίας το έχει γράψει σε ανύποπτο χρόνο, στο παρελθόν και θεωρεί ότι τώρα είναι το κατάλληλο timing, λόγω και του Brexit, να το επαναλάβει: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζωτικό χρόνο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο για να κάνει ό,τι προβλέπεται από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τα χρονικά περιθώρια για να πείσει τους δανειστές της ότι έχει την πρόθεση να συμμορφωθεί με τα υπογραφέντα, θα είναι μικρά. Και θα γίνονται ολοένα και μικρότερα, στον έναν χρόνο ακριβώς που μεσολαβεί έως τις επόμενες εθνικές εκλογές στην Γερμανία. Η όλη ιστορία είναι «κουκιά μετρημένα».

Και μην ακούτε τα «Ευκλείδη μου» και «Πιέρ μου», από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Σημασία έχει τι πιστεύουν στο Βερολίνο και ειδικότερα στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, όπου μετά την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας «αγρίεψαν» ακόμα περισσότερο. Και εκεί, όπως μαθαίνει από τις πηγές του ο Τειρεσίας, τα «κουτιά» έχουν φτιαχτεί και περιμένουν τα «τσεκαρίσματα». Γι αυτό και στις Βρυξέλλες, στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, ο Ολλανδός, για παράδειγμα, που είναι στον άμεσο κύκλο επιρροής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τη στάση του, φρόντισε να χαλάσει το κλίμα στη «γιορτή» των κ.κ Τσακαλώτου και Μοσκοβισί.

Με όλα τα παραπάνω, δεν θέλω να πω ότι τα πράγματα είναι άσχημα ή ότι απαραίτητα «η δουλειά θα στραβώσει». Αυτό που θέλω όμως να επισημάνω είναι πως αν η Αθήνα χαλαρώσει και χάσει το μομέντουμ έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, τότε θα ακολουθήσει ένας πάρα πολύ δύσκολος χρόνος. Κι επ' αυτού μην τρέφετε καμία αμφιβολία ή για να χρησιμοποιήσω τον πρωθυπουργικό όρο «αυταπάτη». Ηδη, στις Βρυξέλλες ή για να λέμε και πάλι τα πράγματα με το όνομα τους, στο Βερολίνο, ετοιμάζονται για μια σκληρή διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Για να ξέρετε, θα απαιτήσουν μαζικές απολύσεις και λοκ άουτ. Για να ξέρετε επίσης, εμείς θα πούμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να τους δώσουμε μέχρι και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Ετσι όπως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί όμως – και όπως διδάσκει η έως τώρα εμπειρία – θα αναγκασθούμε να υποχωρήσουμε, ελπίζουμε όχι ατάκτως. Το θέμα είναι μέχρι πού θα φτάσουμε, υποχωρώντας. Κι όλα αυτά, με χρονικό περιορισμό: το Νοέμβριο.