Skip to main content

Οι σκληροί Κινέζοι, οι αποφασιστικοί Ιρανοί και η... οικογένεια Ανιέλι

Σε τι διαφέρουν οι Κινέζοι από τους Ιρανούς, ποιον συνάντησε σχεδόν η μισή οικογένεια Ανιέλι και πώς η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα Δύσης-Ιράν.

Σε τι διαφέρουν οι Κινέζοι από τους Ιρανούς, εκτός από τα προφανή; Το ερώτημα το θέσαμε σε στέλεχος μεγάλης ναυτιλιακής εταιρίας, με τον οποίο συζητούσαμε στις αρχές της εβδομάδας τις διεθνείς εξελίξεις, που έχουν ωστόσο άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική καθημερινότητα (αρκετών εξ ημών, είτε αμέσως είτε εμμέσως ...). Οπότε, και το ερώτημα εύλογο αλλά και η απάντηση, σχεδόν, αποκαλυπτική.

Σε τι διαφέρουν λοιπόν:

Μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι οι πρώτοι είναι “χειρότεροι” από τους Πέρσες στο παζάρι και τη διαπραγμάτευση, όταν είναι να κλείσουν ένα deal. Και ειδικά όταν πρόκειται να αγοράσουν, όπως λένε όσοι είχαν την σχετική εμπειρία, μέχρι σήμερα. Γιατί, όταν είναι να πουλήσουν, “αλλάζουν το βιολί”. Γίνονται εξ ίσου σκληροί διαπραγματευτές, αλλά για να ανεβάσουν την τιμή, όσο μπορούν.

Οι Ιρανοί, από την άλλη, ίσως επειδή λείπουν περισσότερο από μια 10ετία από την αγορά (λόγω των κυρώσεων) ή ίσως και λόγο ιδιοσυγκρασίας, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, είναι πολύ πιο αποφασισμένοι να κλείσουν μια συμφωνία, όταν προηγούμενα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι “αυτή” που θέλουν. Ίσως επειδή έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες και πίεση στο χρόνο για να τις ικανοποιήσουν. Ίσως πάλι επειδή έχουν πολύ χρήμα, σε παλιούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε δυτικές τράπεζες, που αρχίζει σιγά - σιγά να “ξεπαγώνει” και τρέχουν να προλάβουν.

Προσέξτε τώρα, μας έλεγε το ίδιο στέλεχος, πώς όλοι τρέχουν να τους πλευρίσουν, ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Τις προάλλες, ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί, ήταν επίσκεψη στη Ρώμη και στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η ιταλική προεδρεία έδωσε το «παρών» σχεδόν η μισή οικογένεια Ανιέλι! “Ούτε σε οικογενειακή τους συγκέντρωση δεν μαζεύονται πλέον τόσοι”, ήταν το δηλητηριώδες σχόλιο, που συνόδευε το συγκεκριμένο event. Ωστόσο είναι ενδεικτικό της γενικής κινητοποίησης που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη, για την περίπτωση τους.

Άλλο ενδεικτικό στοιχείο; Οι πτήσεις της Aegean Airlines, για Τεχεράνη (τρεις κάθε εβδομάδα) είναι υπέρ πλήρεις. Αλλά όχι μόνο από Ελληνες, που ψάχνουν και ψάχνονται στην Τεχεράνη, αλλά και από Γάλλους και Βρετανούς, που κατεβαίνουν κατά ομάδες “κάτω”. Και χρησιμοποιούν την ελληνική εταιρία, διότι οι “δικές τους”, προς το παρόν, δεν έχουν ακόμα πρόσβαση εκεί. Οπότε, για μια ακόμα φορά, η Ελλάδα χρησιμεύει ως “γέφυρα”. Αυτά...

Ο Τειρεσίας