Skip to main content

Γερμανία: Μέτρα κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Γκάμπριελ

Οι υπεύθυνοι στην Άγκυρα πρέπει να γνωρίζουν πως οι πολιτικές τους δεν είναι χωρίς συνέπειες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Την έντονη δυσαρέσκεια της Γερμανίας έχει προκαλέσει η σύλληψη Γερμανών ακτιβιστών στην Τουρκία, με το Βερολίνο να απειλεί να κλείσει την πόρτα στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε «προφανώς καλά οργανωμένη από πριν» τη σύλληψη Γερμανών ακτιβιστών στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η σύλληψή τους είναι «δυσανάλογη και όχι σύμφωνη με το νόμο».

«Για εμάς προτεραιότητα ήταν η αποφυγή της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, θέλουμε να επικεντρωθούμε στον διάλογο. Έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή με την Τουρκία και ορισμένες φορές αυτό δεν ήταν εύκολο. Ο Τουρκικής καταγωγής κόσμος που μένει στη Γερμανία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εξελίξεις στην Τουρκία», είπε.

Κατά τον ίδιο, η περιπτώσεις των Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία «είναι μια απόπειρα να φιμωθούν οι επικριτικές φωνές».  

«Χρειαζόμαστε μια νέα κατεύθυνση στην Τουρκική πολιτική», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν στις σχέσεις με την Τουρκία».

«Οι υπεύθυνοι στην Άγκυρα πρέπει να γνωρίζουν πως οι πολιτικές τους δεν είναι χωρίς συνέπειες», υπογράμμισε. «Δεν βλέπω πως θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε τις Γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία όταν υπάρχουν απειλές», συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες «θα συζητήσουμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας για τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Τουρκίας», συμπληρώνοντας πως «δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης».

Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως η Γερμανική κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω μέτρα, ενώ σημείωσε πως «δεν μπορούμε να αποφύγουμε την προσαρμογή των ταξιδιωτικών οδηγιών για τους Γερμανούς προς την Τουρκία»