Skip to main content

Γαλλία: Απομακρύνθηκε το 1/3 των μεταναστών από το Καλαί

Στην πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων για κατάργηση της ζούγκλας του Καλαί, απομακρύνθηκαν από τους καταυλισμούς 2.328 μετανάστες.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της πρώτης ημέρας της επιχείρησης για απομάκρυνση όσων διέμεναν στη «ζούγκλα» του Καλαί και την τελική διάλυση των καταυλισμών, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως έχουν ήδη φύγει 2.318, αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από το 1/3 όσων υπολογίζονται πως βρίσκονταν στη «ζούγκλα».

Το Παρίσι δηλώνει ικανοποιημένο για τη μέχρι στιγμής ειρηνική ατμόσφαιρα, όμως οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν πως οι σποραδικές νυχτερινές εντάσεις δείχνουν την εκρηκτική δυναμική που ακόμη υπάρχει στο Καλαί.

Η επιχείρηση προβλέπεται να κρατήσει περίπου μία εβδομάδα και το Παρίσι, που τελεί σε πρώιμη προεκλογική περίοδο, ευελπιστεί πως στο τέλος θα έχει καταφέρει αναίμακτα να εξαφανίσει τον καταυλισμό που ήταν για χρόνια συνώνυμο των αδυναμιών της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Βρετανία, η οποία τις καλές ημέρες φαίνεται με γυμνό μάτι από το Καλαί και είναι ο προορισμός όσων έχουν εγκλωβιστεί στη «ζούγκλα», δεν δέχεται κατά κανόνα κανέναν από τον καταυλισμό.

Το Λονδίνο πρόκειται ωστόσο, στο πλαίσιο της επιχείρησης για τη διάλυση, να δεχθεί εκατοντάδες ασυνόδευτους ανήλικους από τη «ζούγκλα». Ο τελικός αριθμός τους θα είναι άγνωστος, όμως η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ ανέφερε πως έχουν ήδη γίνει συνεντεύξεις με 800 παιδιά από τους καταυλισμούς.

«Ελπίζουμε να ανεβάσουμε τον αριθμό κατά λίγες εκατοντάδες κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, καθώς θα διαλύεται ο καταυλισμός» είπε μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα της πως στο τέλος «θα έχει τηρηθεί η δέσμευσή μας στη γαλλική πλευρά για περίπου τα μισά παιδιά που βρίσκονται εκεί».

Τη νύχτα προς Τρίτη, διαμένοντες στη ζούγκλα έβαλαν φωτιά σε τουαλέτες και πέταξαν ξανά πέτρες σε αστυνομικούς, όπως μεταδίδει το Reuters, χωρίς πάντως τα επεισόδια να πάρουν έκταση. Μέλη οργανώσεων αρωγής υποστηρίζουν πως ο κίνδυνος εντάσεων παραμένει, ειδικά με κάποιες εκατοντάδες που θα προσπαθήσουν στο τέλος να μείνουν -και όταν, στο τέλος της επιχείρησης, εμφανιστούν οι μπουλντόζες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν με λεωφορεία οδηγούνται σε περίπου 450 κέντρα υποδοχής σε άλλα τμήματα της γαλλικής επικράτειας.