Skip to main content

Αλεξιάδης: Φορολογικοί έλεγχοι αλά γερμανικά, ακόμα και τα ξημερώματα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ελέγχους σε επιχειρήσεις ακόμη και... τα ξημερώματα. Τι είπε για τη λίστα Λαγκάρντ.

Εντατικούς φορολογικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και ΜΜΕ, στα πρότυπα των ελέγχων που γίνονται στη Γερμανία, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για θέματα φορολογίας, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Πρότυπό μας ο τρόπος ελέγχων στη Γερμανία. Θυμάστε που ξημερώματα μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση, για να κάνουν ελέγχους; Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως στόχος του υπουργείου είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Όπως ανέφερε, στο στόχαστρο μπαίνουν οι προμηθευτές του δημοσίου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι τεχνικές εταιρείες και οι πολυεθνικές.

Επιπλέον, προανήγγειλε ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων που, όπως προειδοποίησε, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αδήλωτο χρήμα, ενώ, μετά από αυτή τη ρύθμιση, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντός 5 μηνών θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι, εντός του 2016, να κλείσουν οι εφορίες για συναλλαγές με το κοινό.

Ειδική αναφορά έκανε και στο περιστατικό που συνέβη χθες στη Φλώρινα με τον προπηλακισμό εφοριακών, λέγοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε αυτές τις λογικές», ενώ υποστήριξε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν 40.000 ελέγχους κατά την τουριστική περίοδο, όταν το 2013 ήταν περίπου 7.000.

Αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ότι από τους 2.062 μεγαλοκαταθέτες, μόλις οι 136 έχουν ελεγχθεί, ενώ ο έλεγχος άλλων 481 βρίσκεται σε εξέλιξη. Προειδοποίησε ότι τα πιθανά φορολογικά αδικήματα παραγράφονται στο τέλος του χρόνου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναστείλει την παραγραφή.

Παράλληλα, είπε ότι θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, εξηγώντας όμως πώς θα πρέπει να δοθούν «φορολογικά κίνητρα».