Skip to main content

ΕΒΖ: Θα λειτουργήσουν φέτος τα εργοστάσια σε Πλατύ και Ορεστιάδα

Παρά την περιορισμένη καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, μόνο σε 47.000 στρέμματα, οι διαφορετικοί χρόνοι ωρίμανσης αναγκάζουν σε λειτουργία δύο εργοστασίων.

Δύο από τα τρία εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα λειτουργήσουν φέτος στη περίοδο εισκόμισης και επεξεργασίας των τεύτλων.

Συγκεκριμένα όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε εκτός από το ζαχαρουργείο στο Πλατύ, να λειτουργήσει και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας προκειμένου να καλυφθεί η αναμενόμενη, σε διαφορετικούς χρόνους, ωρίμανση των τεύτλων.

Ο παραπάνω λόγος αποτελεί και την αιτία που τελικώς θα λειτουργήσει και το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας, παρότι φέτος οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη καλλιέργεια μόλις 47.000 στρέμματα, εξ' αιτίας των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία αλλά και λόγω των πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, δηλαδή των παρατεταμένων και πυκνών βροχοπτώσεων που μετέτραψαν σε λίμνες περιοχές του Έβρου όπως και του νομού Σερρών.

Όπως είπε ο κ. Δημήτρης Γιαννακίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Α.Ε., το εργοστάσιο του Πλατέος προγραμματίζεται να λειτουργήσει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ το εργοστάσιο της Ορεστιάδας θα ανοίξει μετά τις 10 Οκτωβρίου για την καμπάνια. Το εργοστάσιο στις Σέρρες, δε θα λειτουργήσει ούτε φέτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η φετινή χρονιά, παραγωγικά τουλάχιστον (σε ποσότητες τουλάχιστον αφού δεν μπορούμε να μιλήσουμε για pol θα είναι πολύ φτωχή, αφού καλλιεργούνται μόνο 47.000 στρέμματα, όταν για να καλυφθεί η εθνική ποσόστωση σε ζάχαρη, δηλαδή οι 158.000 τόνοι, θα πρέπει να μπούνε στη καλλιέργεια περί τις 200.000 - 225.000 στρέμματα.

Φέτος όμως ο καιρός δεν στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες της νέας διοίκησης να προσελκύσει αγρότες στη τευτλοκαλλιέργεια, παρότι είχαν τελικώς εισπράξει όλα τα χρήματα που τους οφείλονταν από την προηγούμενη καμπάνια και, παρότι είχαν στα χέρια τους καλές τιμές για τα τεύτλα. Έτσι, οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν δε ξεπέρασαν τις 47.000 στρέμματα, από τις οποίες μόλις 12.000 ήταν στη περιοχή που θα τροφοδοτήσει το εργοστάσιο Ορεστιάδας.

Σημειώνεται ότι μετά τη μείωση της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης στους 158.000 τόνους, δηλαδή μετά το 2006, έμειναν να λειτουργούν τρία εργοστάσια της ΕΒΖ. Στα εργοστάσια, η ποσόστωση κατανεμήθηκε, μεταφρασμένη σε στρέμματα καλλιέργειας, σε 125.000 στρέμματα στο Πλατύ, σε 50.000 στις Σέρρες και σε άλλες τόσες στην Ορεστιάδα.