Skip to main content

Στόχος τα 50 εκατ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 36,43 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΓΣ της ΕΒΖ. Το σχέδιο πώλησης των περιουσιακών στοιχείων για τη μείωση του δανεισμού.

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 36,43 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη.

Η αύξηση θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες και θα γίνει με την έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 3,35 νέες για κάθε μία παλιά, έναντι 0,30 ευρώ την κάθε μία. Με τον τρόπο αυτό αφενός θα καλυφθούν και τυπικά τα 30 εκατ. ευρώ που διέθεσε την άνοιξη του 2015 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο βασικός μέτοχος, η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, ενώ αφετέρου θα εισρεύσει ρευστό στην εταιρία.

Όπως είπε λίγο πριν την έναρξη τη συνέλευσης ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρ. Ρώσσιος, η επιλογή των γραφείων της εταιρίας στην οδό Μητροπόλεως για την πραγματοποίηση της συνέλευσης, έναντι κεντρικού ξενοδοχείου που γινόταν οι συνελεύσεις της εταιρίας τα πολλά τελευταία χρόνια, έχει σημειολογική σημασία, αφού σηματοδοτεί μια νέα αρχή, αλλά και τη διάθεση της διοίκησης της ΕΒΖ να περιορίσει τις δαπάνες.  
 
Εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η γενική συνέλευση της ΕΒΖ έλαβε και άλλεςαποφάσεις. Συγκεκριμένα, ενέκρινε το σχέδιο σωτηρία της εταιρίας, μέσω της δανειακής αναδιάρθρωσης από την Τράπεζα Πειραιώς. Το σχέδιο προβλέπει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας με στόχο την απομείωση του τραπεζικού της δανεισμού κατά 49,58 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, ως ακολούθως:

- Το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ. Επειδή στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι τους οποίους χρειάζεται η εταιρία, υπάρχει πρόβλεψη όταν γίνει η πώληση οι χώροι αυτοί να εκμισθωθούν από την ΕΒΖ.   
- Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ.
- Επιχειρηματικό ακίνητο στην Αθήνα, στην οδό Σκουφά 52, έναντι τουλάχιστον 260.000 ευρώ.
- Ημιτελές επιχειρηματικό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Κουντουριώτη 9, έναντι 2,9 εκατ. ευρώ.
- Γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Μητροπόλεως 34, όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της εταιρίας, έναντι 2,73 εκατ. ευρώ.  
- Επιχειρηματικό ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έναντι 3 εκατ. ευρώ.
- Το σύνολο των μετοχών των δύο θυγατρικών εταιριών CRVENKA και SAJKASKA, που εδρεύουν στη Σερβία και διαθέτουν δύο ζαχαρουργεία, έναντι συνολικού τιμήματος τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΒΖ, που παρουσιάστηκε στους μετόχους, η συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος για τη αρχική διάσωση και την εν συνεχεία ανάπτυξη της εταιρίας. Κάτι με το οποίο συμφωνεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά διαφωνούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στη συνέλευση εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους δια του προέδρου της Ομοσπονδίας τους Χριστόδουλου Βαρκάκη.   

Επίσης, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την επέκταση των σκοπών της εταιρίας στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (βιοκαύσιμα κ.λπ.), αλλά και της διαχείρισης ακινήτων, ώστε αν στο μέλλον τα εργοστάσια που θα μείνουν στη διάθεσή τους μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά –για παράδειγμα των Σερρών για εμπορικούς σκοπούς- να μην υπάρχει καταστατικό κώλυμα.

Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών οικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας, διοίκηση και εργαζόμενοι της ΕΒΖ υπέγραψαν επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 01/04/2016 και λήγει στις 31/12/2018 και η οποία προβλέπει μεσοσταθμική μείωση αποδοχών 15%.