Skip to main content

ΕΒΖ: Μετέωρη η πώληση των δύο θυγατρικών της Σερβίας

Δεν κατέληξε σε κοινή θέση η συνάντηση της διοίκησης της ΕΒΖ με στελέχη της Πειραιώς. Συνεχίζονται οι συζητήσεις, κατάθεση εναλλακτικής πρότασης.

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν ως προς την προσφερόμενη τιμή για την αγορά των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, η Τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση της Εταιρείας, η οποία ομόφωνα, στη συνεδρίαση του δ.σ. της Δευτέρας 17/7 αποφάσισε ότι υποστηρίζει την κήρυξη του διαγωνισμού πώλησης των σερβικών ζαχαρουργείων σε άγονο.

Ωστόσο οι συζητήσεις μεταξύ των πολλών εμπλεκομένων πλευρών στην υπόθεση συνεχίζονται και η διοίκηση της ΕΒΖ, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ανέλαβε να παρουσιάσει πρόταση εναλλακτική της πώλησης, ενώ θα συνεχίσει τον κύκλο των συζητήσεων με τον μέτοχο της Εταιρείας, δηλαδή με τον εκκαθαριστή της «κακής» ΑΤΕ, όπως και με τα αρμόδια υπουργεία.

Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΒΖ υποστηρίζει ότι η υψηλότερη τιμή που προσφέρθηκε για τα δύο σερβικά ζαχαρουργεία σε Σρβένκα και Ζάμπαλι, τα 51 εκατ. ευρώ που προσέφερε το ΜΚ Group, είναι χαμηλή με δεδομένο το ότι είχαν στην τελευταία χρήση λειτουργικά κέρδη 24,5 εκατ. ευρώ και υψηλά κεφάλαια κίνησης.

Η άλλη πλευρά αντιπαραθέτει στο διάλογο, ότι οι προηγούμενες ζημιογόνες χρήσεις των δύο σερβικών θυγατρικών δείχνουν ότι η λειτουργική κερδοφορία μπορεί να είναι συγκυριακή και όχι πραγματική. Επισημαίνει ότι σε περίπτωση επόμενου διαγωνισμού δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ενδιαφερόμενος ή υψηλότερο προσφερόμενο τίμημα, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το ότι ο εξοπλισμός των εργοστασίων της Σερβίας και θα απαιτηθεί από τον αγοραστή η υλοποίηση επενδύσεων.

Τέλος, η πλευρά που υποστηρίζει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού με πώληση, τονίζει ότι η επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς Ζάχαρης της ΕΕ, οδηγεί ήδη σε συγκεντρώσεις, κάτι που δείχνει ότι το παιχνίδι γίνεται από ακόμη λιγότερους παίκτες και άρα δύσκολα θα μπορέσουν να καρποφορήσουν άλλοι σχεδιασμοί από πλευράς ΕΒΖ.

Οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, όπως γράφηκε, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οπότε και θα φανεί ποια άποψη από τις ανωτέρω ή ενδεχομένως άλλη, τρίτη, θα επικρατήσει.

Θα δεχθεί η διοίκηση της ΕΒΖ να βάλει την υπογραφή της στην πώληση των θυγατρικών στην τιμή που προσφέρθηκε ή θα αφήσει το θέμα, να το διαχειριστεί με άλλες επιλογές ο μέτοχος, δηλαδή ο εκκαθαριστής; Θα τεθεί, εν ολίγοις, ακόμη και θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΒΖ; 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η διοίκηση της ΕΒΖ με δεδομένη την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση της Εταιρείας και τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν πιστώτρια Τράπεζα και εκκαθαριστής στις αποφάσεις που λαμβάνονται, έχει πολύ περιορισμένα περιθώρια ελιγμών και κινήσεων