Skip to main content

Ευρωπαϊκή πηγή στη Voria: Δύσκολα στο QE πριν τις γερμανικές εκλογές

Καμία ρητή δέσμευση, ούτε έστω γενική, από γερμανική κυβέρνηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, αναφέρει ευρωπαίος στη Voria.gr.

«Δύσκολα η Ελλάδα θα πάρει QE, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές στη Γερμανία». Με τον τρόπο αυτό, απαντά στη Voria.gr ευρωπαϊκή πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο Βερολίνο και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις επί γερμανικού εδάφους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα.

Οπως μας εξηγούσε, στο επόμενο πεντάμηνο η γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αναλάβει ρητή δέσμευση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, για λόγους πολιτικού κόστους. «Έστω και γενική», όπως συμπλήρωνει. 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι, η  Ελλάδα μάλλον χάνει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης, σχεδόν οριστικά. Στο μεταξύ, τα τελευταία νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης έχουν να κάνουν με τη διαφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ, ως προς το θέμα των ελληνικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Το Ταμείο, ακόμα και τώρα, επιμένει ότι πλεονάσματα ύψους 3,5%, σε βάθος δεκαετίας είναι μη επιτευξιμα.

Άρα, προς το παρόν, τίποτα ακόμα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το πιθανότερο είναι ότι πάμε ξανά στη λύση της συμμετοχής με αστερίσκο. Ό,τι ακριβώς ισχύει και τώρα δηλαδή, αν και οι Γερμανοί θα ήθελαν έστω μια συμβολική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κυρίως, για να μπορέσουν να περάσουν ευκολότερα από το Κοινοβούλιο τους το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που επίκειται.