Skip to main content

ESM σε Τσακαλώτο: Εκταμίευση της δόσης μόνο με όλα τα προαπαιτούμενα

Ο ESM τονίζει πως για να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Τα μέτρα για το χρέος.

Αρνητική ήταν η απάντηση του ESM στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ενημέρωνε τους θεσμούς ότι η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει οκτώ από τα προαπαιτούμενα (δείτε εδώ). Σε ανακοίνωσή του ο ESM υπογραμμίζει πως για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ (κάτι που τοποθετεί στο δεύτερο μισό του Ιουνίου), η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση.

Ο ESM σημειώνει ακόμη πως αρκετά κράτη μέλη θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν το πράσινο φως από τα εθνικά τους κοινοβούλια για τη δόση προς την Ελλάδα. Επιπλέον, το Δ.Σ. του ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωμένο (supplemental) Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για να προχωρήσει στη συνέχεια στην απόφαση της εκταμίευσης των κονδυλίων στην Ελλάδα.

Ο ESM παρουσιάζει ακόμη τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup, και τα οποία θα υλοποιηθούν σε τρεις φάσεις. Ειδικότερα:

Βραχυπρόθεσμα (μετά την οριστική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018)

- Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF

- Χρήση της διαφοροποιημένης χρηματοδοτικής στρατηγικής των EFSF/ESM για να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου

- Μετάθεση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου σε σχέση με τα δάνεια για την επαναγορά χρέους για το 2017

Μεσοπρόθεσμα (μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος)

- Χρήση αναξιοποίητων πόρων από το πρόγραμμα ESM για μερική πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του επίσημου τομέα

- Επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα προγράμματα SMP (Securities Markets Programme) και ANFA.

- Πιο βιώσιμη αναδιάταξη του χρέους στα δάνεια του EFSF

- Κατάργηση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά του χρέους από το 2018

Μακροπρόθεσμα

- Προληπτικός μηχανισμός για το χρέος

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί, αν χρειαστεί, μετά το τέλος του προγράμματος ESM τον Αύγουστο του 2018, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που εκπληρωθεί ένα πιο δυσμενές σενάριο. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάταξη του EFSF και επιβολή πλαφόν και αναβολή στις πληρωμές τόκων.