Skip to main content

ΕΣΕΕ: Ικανοποιητική η έως τώρα κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά

Ο εορταστικός τζίρος του Δεκεμβρίου το 2017, θα κυμανθεί κοντά στα περσινά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πολύ μακριά από τα 5,37 δισ. ευρώ του 2009.

Ικανοποιητική είναι η κίνηση στα καταστήματα τη πρώτη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η οποία εκτιμά ότι ο τζίρος των Χριστουγέννων θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα ή έως και 2% καλύτερα.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο εορταστικός τζίρος του Δεκεμβρίου το 2017, θα κυμανθεί κοντά στα περσινά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πολύ μακριά από τα 5,37 δισεκ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2009.

Η σωρευτική μείωση επταετίας του χριστουγεννιάτικου τζίρου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), υπολογίζεται στο -35,2% με απώλειες 1,9 δισεκ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία του 2017, να δείχνουν σταθεροποίηση του επιπέδου τζίρου λιανικής στα 42 δισεκ, ευρώ σε σύγκριση με τα 41,4 δις ευρώ πέρυσι, εκτιμώντας μία αύξηση 1,5% και επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις προβλέψεις.

«Βεβαίως ακόμα εκκρεμεί να διαπιστώσουμε τη διάρκεια και την ανθεκτικότητα της καταναλωτικής δαπάνης» υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες όπως αυτή της Deloitte, προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις αγορές των Χριστουγέννων θα είναι φέτος μειωμένος κατά 2% και στα 450 ευρώ, έναντι των 457 ευρώ πέρυσι, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι 455 ευρώ, έναντι 433 ευρώ πέρυσι.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι η εν γένει πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, επηρεάζεται εν πολλοίς από τη πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων, ύψους 4 δισεκ. ευρώ, που πρέπει να διευθετηθούν έως το τέλος του έτους.

«Η φοροκαταιγίδα του Δεκεμβρίου περιλαμβάνει τη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, τη μηνιαία δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, την καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, τον ΦΠΑ και το ΦΜΥ, καθώς την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2018. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ευτυχώς 1,6 δισεκ. ευρώ θα διοχετευθούν στην οικονομία από τη χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων […] αλλά δυστυχώς λόγω της υπερφορολόγησης τα περισσότερα δεν θα πάνε στην εορταστική αγορά», είπε.