Skip to main content

Επικεφαλής αναθεώρησης της Παιδείας: «Τζιχαντιστές» οι Μακεδονομάχοι

Ο Αντώνης Λιάκος υποστηρίζει ότι οι Ελληνες έκαναν εθνοκάθαρση κατά Εβραίων και Βούλγαρων - Χαρακτηρίζει εθνικιστές τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ρίτσο

«Τζιχαντιστές» της εποχής τους χαρακτηρίζει τους Μακεδονομάχους ο πρόεδρος της επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία και επικεφαλής της αναθεώρησης του προγράμματος και των σχολικών βιβλίων, καθηγητής Αντώνης Λιάκος, διορισμένος στη θέση από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Φίλη.

Ο κ. Λιάκος ως πανεπιστημιακός βρίσκεται στον κύκλο του κ. Φίλη, καθώς οι δυο τους φαίνεται να «ανταλλάσσουν» ιστορικές απόψεις αλλά και ανησυχίες, ενώ παλαιότερα ο Αντώνης Λιάκος έχει εκδόσει «πυρά» απέναντι σε Κορδάτο, Σκληρό, Σβορώνο, Ψυρούκη, Θεοδωράκη, Ρίτσο και Λειβαδίτη, γνωστά πρόσωπα της Αριστεράς κατηγορώντας τους για «εθνικιστικό λαϊκισμό». Να πούμε επίσης, πως ο ίδιος έχει αναφερθεί στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων κατά των Οθωμανών και Εβραίων την Επανάσταση του ’21 αλλά και ενάντια στους Βούλγαρους στη Μακεδονία το 1912 και παράλληλα χαρακτηρίζει «μεγαλόστομες πατριωτικές ανοησίες» το «Κρυφό Σχολειό» και το Χορό του Ζαλόγγου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»,  ως αποκορύφωμα της οπτικής του κ.Λιάκου για επαναχαρτογράφηση του παρελθόντος, κρίνεται ένα πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Η κατασκευή της ηρωικής εικόνας του Μακεδονικού Αγώνα από την Πηνελόπη Δέλτα φωτίζεται με την έρευνα του Σπύρου Καράβα». Αναφερόμενος στο βιβλίο του τελευταίου «Μυστικά και παραμύθια από την ιστορία της Μακεδονίας», επιχειρεί να αναψηλαφήσει την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, υπό το φως των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν από τους υπερασπιστές της ελληνικότατης Μακεδονίας στον αγώνα τους για την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό, την άμυνά τους στη σλαβική απειλή και τις σφαγές των Βουλγάρων κομιτατζήδων. «Με φρίκη τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στις ομαδικές εκτελέσεις αιχμαλώτων από φανατικούς εξτρεμιστές του Ισλάμ στο Ιράκ τις μέρες αυτές ή στη Συρία τους προηγούμενους μήνες. Ακόμη μεγαλύτερη φρίκη όταν πρόκειται για αμάχους. Μια παρόμοια ιστορία είναι η ακόλουθη...», γράφει ο καθηγητής αναφερόμενος στα «εγκλήματα κατά αμάχων» στα οποία προέβη «ένοπλη ομάδα που συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα με επικεφαλής τον Σπύρο Σπυρομήλιο», μια ιστορία που «τη γνώριζε η Πηνελόπη Δέλτα και τη βρίσκουμε στο αρχείο της». Επωδός του άρθρου η πεπερασμένη ένστασή του για την ύπαρξη Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα.