Skip to main content

Έντεκα πολιτείες των ΗΠΑ μηνύουν την κυβέρνηση Ομπάμα

Οι 11 αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν μήνυση κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που έλαβε κατά των διακρίσεων σε βάρος των διεμφυλικών προσώπων.

Στη Δικαιοσύνη κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ προσέφυγαν την Τετάρτη 11 αμερικανικές πολιτείες, καταθέτοντας μήνυση για τα μέτρα που έλαβε με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των διεμφυλικών προσώπων και την αναγνώριση του δικαιώματός τους να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες βάσει της ταυτότητας του φύλου τους.

Οι μηνύσεις κατατέθηκαν από τον γενικό εισαγγελέα του Τέξας, Κεν Πράξτον, και άλλες 10 πολιτείες, σύμφωνα με το σχετικό νομικό έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στόχος είναι η ακύρωση της εγκυκλίου που εστάλη την 13η Μαΐου από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προς κάθε βαθμίδα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι η πρόσβαση στις τουαλέτες και στα βεστιάρια πρέπει να γίνεται βάσει του φύλου με το οποίο αναγνωρίζεται ένας μαθητής και όχι βάσει του φύλου με το οποίο γεννήθηκε.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τις ομοσπονδιακές αρχές ότι επιχειρούν να «μετατρέψουν τους χώρους εργασίας κι εκπαίδευσης σε εργαστήρια ενός γιγαντιαίων διαστάσεων κοινωνικού πειράματος, παρακάμπτοντας τη δημοκρατική οδό και περιφρονώντας τα μέτρα κοινής λογικής που προστατεύουν τα παιδιά και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Μαζί με το Τέξας κατέθεσαν μήνυση οι Πολιτείες της Αλαμπάμα, του Ουισκόνσιν, της Δυτικής Βιρτζίνιας, του Τενεσί, της Οκλαχόμα, της Λουϊζιάνα, της Γιούτα, της Τζόρτζια, επιπλέον οι εκπαιδευτικές αρχές της Αριζόνα και ο κυβερνήτης του Μέιν.

Επικεφαλής στις 9 από τις 11 πολιτείες είναι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκδώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες απαντώντας σε έναν νόμο που ενέκρινε η Βόρεια Καρολίνα με τον οποίο επιβάλλεται στα διεμφυλικά πρόσωπα να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες βάσει του φύλου γέννησής τους.