Skip to main content

Ένταση στη Μυτιλήνη για την απομάκρυνση μεταναστών από την πλατεία

Οι μετανάστες και πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από την πλατεία και μεταφέρθηκαν στην Αστυνομία όπου θα διανυκτερεύσουν μέχρι αύριο το πρωί.

Την απαίτηση τους να απομακρυνθεί άμεσα από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ομάδα Αφγανών προσφύγων και μεταναστών που εγκαταστάθηκαν εκεί με σκηνές, εδώ και περίπου 20 μέρες, εξέφρασε σήμερα το μεσημέρι ομάδα επιχειρηματιών εστίασης της προκυμαίας και της γύρω περιοχής.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ, οι επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και απαίτησαν την άμεση εφαρμογή του νόμου, που δεν επιτρέπει το στήσιμο σκηνών και τη διαμονή σε αυτές, σε δημόσιους χώρους. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, είχαν ενημερώσει σχετικά τόσο τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην πλατεία Σαπφούς έσπευσαν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και ο αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ σύντομα στήθηκε σκηνικό έντασης. Αφού από τη μια μεριά έσπευσαν διάφοροι ακραίοι, που δεν είχαν σχέση με τους διαμαρτυρόμενους επιχειρηματίες, ενημερωμένοι από ντουντούκα που πέρασε από τις καφετέριες και από μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. 
Άμεσα έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της, με αυξημένες δυνάμεις, η Αστυνομία, η οποία παρατάχθηκε μεταξύ των δυο πλευρών, μερικές φορές παρεμβαίνοντας κατευναστικά, αφού απειλήθηκαν και επεισόδια.

Τελικά, οι διαπραγματεύσεις, παρουσία δικηγόρου μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεστηθούν οι σκηνές και οι διαμαρτυρόμενοι να μεταφερθούν στην Αστυνομία όπου και θα διανυκτερεύσουν έως αύριο το πρωί, οπότε και θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας, πλην αυτής του καταυλισμού της Μόριας, στην οποία και αρνούνται να πάνε.

Δηλώσεις του δημάρχου Λέσβου

Λίγο πριν αποχωρήσει από την πλατεία, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, σε δηλώσεις του τόνισε, πως η σημερινή κατάσταση ήταν άλλο ένα επεισόδιο στη σειρά μιας συνολικά δύσκολης κατάστασης που βιώνει η Λέσβος τα τελευταία χρόνια.

«Το νησί μας φιλοξενεί πάνω από 9.000 ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να στριμωχθούν σε εγκαταστάσεις για 3.500 άτομα. Είναι δεδομένο, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα πράγματα θα εξελίσσονται όπως σήμερα, ίσως και χειρότερα. Εμείς στείλαμε τα μηνύματά μας, με όλους τους τρόπους. Βλέπω, δυστυχώς, ότι ο αρμόδιος υπουργός και το αρμόδιο υπουργείο, εμμένει στην πολιτική του γεωγραφικού περιορισμού, όπως την χαρακτηρίζουν, στην πραγματικότητα όμως εμμένουν στην ομηρία της Λέσβου και των συμπατριωτών μας. Αν υπήρχε η παραμικρή ευαισθησία θα έπρεπε σήμερα να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, με μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε κέντρα που παραμένουν κλειστά εδώ και καιρό».

Στη δήλωση του ο κ. Γαληνός αναφέρθηκε σε πρωινή συζήτησή του σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου ήταν προσκεκλημένος και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφας. «Δυστυχώς, από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί, ούτε και αλλάζει στρατηγική» είπε ο δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος προανήγγειλε την επόμενη κινητοποίηση, «η οποία θα είναι στην Αθήνα, είτε στη Βουλή, είτε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Λέσβος οφείλει να δώσει βροντερό "παρών". Αν δεν βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν, θα έχουμε καταστάσεις οι οποίες θα είναι ανεξέλεγκτες και θα ντροπιάσουν συνολικά την Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα».

Πηγή φωτογραφίας: emprosnet.gr