Skip to main content

Εγνατία Οδός: Στοπ στους διαγωνισμούς για νέους σταθμούς διοδίων

Οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού Α.Ε. πιθανότατα θα απεργήσουν και στον επαναληπτικό διαγωνισμό για τους σταθμούς σε Καβάλα και Στρυμονικό.

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού Α.Ε., στις 27 Ιουλίου, ημέρα που πρόκειται να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση και κατασκευή των σταθμών μετωπικών διοδίων σε Καβάλα και Στρυμονικό.

Εάν η απεργιακή κινητοποίηση δεν επιτρέψει την διενέργεια του διαγωνισμού, τότε αυτός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Ο σχεδιασμός για την κατασκευή των μετωπικών και των πλευρικών σταθμών διοδίων, 18+20 αντίστοιχα, πάει πίσω λόγω των αντιδράσεων που έχουν υπάρξει, των κινητοποιήσεων των εργαζομένων αλλά και της δυσκολίας στην εξεύρεση χρηματοδότησης για τα πλευρικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διενέργεια του διαγωνισμού παραχώρησης της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού και των τριών μεγάλων καθέτων της σε ιδιώτη.

Όπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι είναι κατά της κατασκευής τόσων πολλών σταθμών μετωπικών διοδίων, αλλά και των επιπλέον πλευρικών που προβλέπεται να κατασκευαστούν στους κόμβους του άξονα της Εγνατίας Οδού, ενώ στηρίζουν και τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στο αυξημένο κόστος που θα υπάρξει από την λειτουργία δεκάδων σταθμών διοδίων.

Με τις αλλαγές που έχουν αποφασιστεί σχετικά με τις χωροθετήσεις των σταθμών μετωπικών διοδίων, μένουν ακόμη δύο να κατασκευαστούν για να συμπληρωθούν τα συνολικά 18 μετωπικά, σε Σιάτιστα και Αρδάνιο. Εν τούτοις επειδή υπήρξαν αλλαγές στα σημεία που επιλέγησαν, οι δύο αυτοί σταθμοί θα πρέπει να μελετηθούν πρώτα και μετά να προγραμματιστεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Βεβαίως, να μη λησμονούμε ότι είναι και το θέμα των επιπλέον 20 σταθμών πλευρικών διοδίων, που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις, για τους οποίους σταθμούς ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης (απαιτούνται περί τα 19-20 εκατ.) καθώς η Εγνατία Οδός Α.Ε. δεν διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά για την κατασκευή τους.