Skip to main content

Εγκαινίασε τη ΔΕΘ ο Παυλόπουλος - Παρών ο Καραμανλής (φωτο + video)

Παρουσία της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, Β.Θάνου, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της 80ης επετειακής ΔΕΘ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα εγκαίνια της 80ης επετειακής ΔΕΘ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε εκδήλωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, η οποία κάθισε δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δίπλα της κάθισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, κατά την είσοδό του, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του, έκανε λόγο για δυναμισμό της Βόρειας Ελλάδας, που αντέχει στην κρίση και αποτελεί εθνικό υπόδειγμα δημιουργίας και δημιουργικής εξωστρέφειας. Αναφέρθηκε σε τρία ορόσημα, στο 1961( σύνδεση Ελλάδας - ΕΟΚ, το 1977 (οριστική ένταξη στην ΕΟΚ επί Κωνσταντίνου Καραμανλή) και το 2015 (80η ΔΕΘ σε πρωτοφανή κρίση).

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι ο μόνος προσανατολισμός. «Η ΕΕ δεν είναι νοητή κατά τον προορισμό της, δίχως την Ελλάδα», σημείωσε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους Δημοκρατίας, οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας πέρα και έξω από την ΕΕ.

Χαρακτήρισε ακραίες φωνές όσους ζητούν να αρνηθούν την ευρωπαική μας κληρονομιά. Για το μεταναστευτικό είπε ότι η λύση είναι ευρωπαϊκή, αν και καταλόγισε ολιγωρία στους ευρωπαϊκους θεσμούς, ενώ ευχήθηκε τα επόμενα εγκαίνια να γίνουν υπό συνθήκες που θα καθιστούν εμφανές ότι ο τόπος και ο λαός έχουν βρει τον δρόμο τους.

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή πρωθυπουργός κ. Θάνου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τα τρέχοντα ζητήματα και θα εφαρμόσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Για το μεταναστευτικό προανήγγειλε μέτρα τις επόμενες μέρες και εγκωμίασε τη στάση των τοπικών κοινωνιών απέναντι στους πρόσφυγες.



Στην πρώτη σειρά βρέθηκαν επίσης η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, πέντε υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, όπως και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αρκετοί δήμαρχοι, και η ανανεωμένη επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

Εγκαίνια 80ης ΔΕΘ



Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ ενδιαφέρον είχαν τα πηγαδάκια που στήθηκαν ανάμεσα στον Κ.Καραμανλή, τη Β.Θάνου και την Ο.Γεροβασίλη, καθώς και ανάμεσα στον Α.Τζιτζικώστα, τον Κ.Καραμανλή και τον Στ. Θεοδωράκη.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε κυρίως στην ευρωπαϊκή προοπτικής της Ελλάδας, καθώς και στο μεταναστευτικό, το οποίο αποτέλεσε κεντρικό θέμα της ομιλίας και της κ. Θάνου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Άνθιμος έστειλε μήνυμα στους πολιτικούς «να μην ξεχνούν τη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της χώρας σε οποιαδήποτα βέβηλη επιθυμία στο μέλλον».

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo έκανε μία ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της 90ετούς παρουσίας της Διεθνούς Έκθεσης, τονίζοντας ότι η έκθεση σφράγισε την πορεία της πόλης και της χώρας, ενώ, παράλληλα, αναφέρθηκε στην κερδοφορία των τελευταίων χρήσεων και στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξής της.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΥΜΑΘ Φίλιππος Τσαλίδης αναγνώρισε ότι φέτος υπάρχει μία τάση υποβάθμισης της ΔΕΘ επειδή η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, τονίζοντας, όμως, ότι η ΔΕΘ έχει συνέχεια ανεξάρητα των πολιτικών εξελίξεων.

Πάντως, φέτος η προσέλευση του κόσμου στην τελετή των εγκαινίων είναι εξαιρετικά υποτονική, με αποτέλεσμα πολλές από τις καρέκλες να είναι κενές.