Skip to main content

ΕΕΤΑΑ: Πάνω από 100.000 παιδιά φέτος σε παιδικούς σταθμούς

Υπάρχει ανάγκη να ανεγερθούν περισσότεροι από χίλιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Ελλάδα (δημόσιοι ή ιδιωτικοί), τονίζει η ΕΕΤΑΑ.

Περισσότερα από 100 χιλιάδες παιδιά θα απορροφηθούν μέσα από το πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής" σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και σε δομές απασχόλησης παιδιών της σχολικής ηλικίας και παιδιών με αναπηρία, κατά τη νέα σχολική χρονιά 2017-2018, αφού το κονδύλιο που θα διατεθεί θα φτάσει τα 205 εκατ. ευρώ έναντι 193 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί πέρυσι.

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο ο κ. Γκοτσόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να ανεγερθούν περισσότεροι από χίλιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Ελλάδα (δημόσιοι ή ιδιωτικοί), προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, καθώς το σημαντικό έλλειμμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρουσιάζεται έχει ως αποτέλεσμα να μένουν παιδιά εκτός του προγράμματος "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής" ακόμη κι αν υπάρχουν τα χρήματα για τη συμμετοχή τους σ’ αυτό.

"Τα τελευταία χρόνια με την λειτουργία του προγράμματος άνοιξε το κεφάλαιο της βρεφονηπιακής αγωγής, το οποίο τέθηκε σοβαρά και αποτέλεσε ένα θετικό βήμα. Η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι στους στόχους της είναι να διαθέσει χρήματα προκειμένου μέχρι το 2020 τα παιδιά που θα μπαίνουν στο πρόγραμμα να φτάνουν τα 120.000,", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκοτσόπουλος.

Και εξηγεί: "Πρακτικά όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανεγερθούν πάνω από 1.000 σταθμοί, είτε δημοτικοί, είτε ιδιωτικοί. Από το φθινόπωρο του 2017 θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο τουλάχιστον για ανέγερση νέων κτιρίων ή για ενοικίαση με την ανάλογη διαρρύθμιση και τις απαιτούμενες προδιαγραφές κατάλληλων κτιρίων. Ως ΕΕΤΑΑ έχουμε κάνει μια σχετική μελέτη που δείχνει ποιες περιοχές θα λέγαμε πως σημειώνουν έλλειμμα παιδικών σταθμών".

Ο κ. Γκοτσόπουλος τονίζει ότι "πέρυσι 30.000 παιδιά έμειναν εκτός προγράμματος, όχι μόνο επειδή δεν υπήρχαν τα χρήματα αλλά κυρίως γιατί υπήρχε έλλειμμα από παιδικούς σταθμούς. Ακόμη κι αν είχε εγκριθεί το ποσό πάλι αυτά τα παιδιά θα έμεναν από έξω γιατί δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό. Είναι ανισότιμα κατανεμημένοι".

Ήδη η πλατφόρμα για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων οικογενειών έχει ανοίξει και θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Ιουνίου (στην διεύθυνσης eetta.gr). Κατόπιν γίνεται η εξέταση και επαλήθευση των στοιχείων, ενώ η επιλογή θα γίνει μέχρι τις 25 Ιουνίου. Θα ανακοινωθεί ένας προσωρινός κατάλογος με τους επιλεγέντες, κατόπιν θα υπάρξει δυνατότητα ενστάσεων και έπειτα θα γίνει η τελική επιλογή που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου.

Πέρυσι κατατέθηκαν 132.000 αιτήσεις, από τις οποίες οι 11.000 ήταν μη έγκυρες και έμειναν οι 121.000 από τις οποίες τελικά επιλέχθηκαν 92.000 παιδιά. Οι δομές που δέχτηκαν αυτά τα παιδιά ήταν περίπου 2.500.

"Υποθέτουμε ότι φέτος οι αιτήσεις των ωφελούμενων μητέρων μπορεί να φτάσουν και τις 140.000 και μάλλον θα πάρουμε πάνω από 100.000 παιδιά, διότι αυξήθηκαν τα χρήματα", είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκοτσόπουλος.

Πέρυσι τα χρήματα που διατέθηκαν έφτασαν τα 193 εκατ. ευρώ. "Στόχος του προγράμματος, που πέρυσι επετεύχθη, είναι να πάρουμε όλα τα παιδιά, τα οποία ανήκουν σε οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 5000 ευρώ (το κατώτατο όριο)", λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ.