Skip to main content

Η Κομισιόν εξετάζει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα

Υπό εξέταση βρίσκεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ.

Υπό εξέταση βρίσκεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε ότι ο αριθμός των αδειών είναι υπόθεση των κρατών, η Κομισιόν «παρεμβαίνει» όμως από τη στιγμή που έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του τύπου».

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Deutsche Welle, o κ.  Έτινγκερ, σε ερώτηση που του τέθηκε για το κατά πόσο ο περιορισμός των αδειών στην Ελλάδα συνιστά απειλή για την ελευθερία του τύπου, ο ίδιος απάντησε: «Το ερώτημα αν οι άδειες θα είναι για 4, 5, 6 ή 10 για δημόσιους ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι, βασικά, (per se), υπόθεση των εθνικών κρατών και της ελεύθερης διαδικασίας λήψης αποφάσεων των κοινοβουλίων», απάντησε ο κ. Έτινγκερ.

Ο ίδιος όμως συμπλήρωσε πως η Κομισιόν «παρεμβαίνει» από τη στιγμή που έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του τύπου.»

Όπως είπε στη συνέχεια, αυτό το διάστημα ο ίδιος δέχεται από την Ελλάδα «προειδοποιήσεις» ότι η κυβέρνηση θέλει να «καθυποτάξει» τον τύπο και τους καναλάρχες. Σε περίπτωση που η Κομισιόν διαθέτει «αποδεικτικά στοιχεία τότε, ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να κινηθούμε εναντίον της στη βάση της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ». Όπως τόνισε ο κ. Έτινγκερ η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση. Χωρίς να τους κατονομάσει, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι επ' αυτού συνεργάζεται με δύο έλληνες ευρωβουλευτές.

Ας σημειωθεί ότι τον Ιούνιο ο κ. Έτινγκερ είχε στείλει επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της «απόσυρσης φάσματος» από τις τηλεοπτικές συχνότητες που είχαν δοθεί στον πάροχο δικτύου DIGEA μαζί με ερωτήματα που αφορούσαν την ανεξαρτησία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ο επίτροπος καλούσε τότε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε η χώρα να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβληθεί πρόστιμο. Την Παρασκευή η Κομισιόν εξέφρασε την δυσφορία της επειδή δεν έχουν ακόμη δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις και επισήμανε ότι η απόσυρση του φάσματος και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών δεν είναι τα μόνα θέματα που εξετάζονται για το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο.

Επίσης επισημάνθηκε ότι η επιστολή του Επιτρόπου συνιστά το πρώτο στάδιο παραπομπής της Ελλάδας για παράβαση του κοινοτικού δικαίου. Το επόμενο βήμα πριν από την παραπομπή είναι αποστολή του εγγράφου της “αιτιολογημένης γνώμης”.