Skip to main content

Δυστυχώς για εμάς, οι αγορές είχαν θωρακιστεί μετά το ναυάγιο

Τις παρεπόμενες απώλειες από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - δανειστών μετρά η αγορά. Άγνωστο πόσο ακόμα θα παραμείνει κλειστό το ΧΑ.

Τις παρεπόμενες απώλειες από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - δανειστών μετρά η αγορά. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι άγνωστο παραμένει ακόμα για πόσο καιρό θα παραμείνει κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αρμόδια εποπτευουσα αρχή δεν αναλαμβάνει το ρίσκο της επαναλειτουργίας, από το φόβο της κατάρρευσης, που όσο περνάνε οι μέρες γίνεται ολοένα και πιο πιθανός.

Αυτά σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, διότι διεθνώς η κατάσταση δείχνει να εξομαλυνεται. Ήδη το ευρώ μολονότι ξεκίνησε την εβδομάδα με μεγάλες απώλειες, διορθώνει, ενώ και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με μικρές απώλειες ή και με κέρδη.

Το γεγονός δεν ενθουσιάζει ακριβώς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επένδυε στο χάος των διεθνών αγορών, που θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για την Ευρωζώνη και κατ' επέκταση υπέρ της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης.

Δυστυχώς, όμως η κατάσταση δείχνει να εξελίσσεται εντελώς διαφορετικά, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο. Και ο λόγος είναι ότι εν πολλοίς όλο αυτό το σκηνικό του Grexit είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, οι οποίες δε περίμεναν τον κ. Τσίπρα και τους συμβούλους του για να αποφασίσουν τις όποιες κινήσεις του. Και οι διαχειριστές παρακολουθούν πλέον με μεγαλύτερη ασφάλεια τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην χώρα μας.