Skip to main content

Δύσκολoς ο συμβιβασμός για κατανομή προσφύγων

O Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Γερμανό ΥΠΕΣ Τόμας ντε Μεζιέρ συζητώντας το προσφυγικό και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Με κοινές αντιλήψεις σε πολλά ζητήματα παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση τους ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Αφορμή της επίσκεψης του επιτρόπου στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αστυνομίας.

Κατανομή των βαρών

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο κ. ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους πως αυτό το διάστημα η Γερμανία, η Γαλλία, η μαλτέζικη προεδρία και η Κομισιόν προετοιμάζουν συμβιβαστική πρόταση που θα την καταθέσουν στην ΕΕ. Ελπίδα τους είναι το αργότερο ως το τέλος του χρόνου η πρόταση αυτή να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη. Ο κ. ντε Μεζιέρ παραδέχθηκε όμως πως αυτό συνιστά δύσκολη προσπάθεια. Όπως ενδεικτικά είπε, δεν είναι «και τόσο αισιόδοξος, αλλά περισσότερο αισιόδοξος από πέρυσι». Τόσο ο υπουργός όσο και κ. Αβραμόπουλος τόνισαν ότι στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος συμφώνησε πάντως με τον κ. ντε Μεζιέρ σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανθρώπων που χρήζουν προστασίας όπως, παράλληλα, και με την αναγκαιότητα της απέλασης σε περίπτωση απόρριψης της αιτήσης ασύλου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος, την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν σκοπεύει να καταθέσει σχέδιο δράσης για την επαναπροώθηση και συστάσεις για τις χώρες καταγωγής ατόμων που απευλάνονται.

Προστασία των συνόρων

Αναφορικά με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για στενότερη συνεργασία με κράτη της Βορείου Αφρικής. Όπως είπε, η συνεργασία με την Αλγερία, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Αίγυπτο είναι σημαντική, επειδή θα αποφορτίσει την κατάσταση στη Λιβύη και θα παρεμποδίσει να δημιουργηθούν εναλλακτικοί δρόμοι φυγής. Αυτό όμως που πράγματι επείγει, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη. Ο αριθμός των ανθρώπων που περιμένουν στις λιβυκές ακτές για να έρθουν στην Ευρώπη είναι πάντως «πολύ μεγάλος». Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε, ότι φέτος η Κομισιόν είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι ήταν περύσι να βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης την Ιταλία. Σύμφωνα με τον επίτροπο το 2016, είχαν έρθει στην Ιταλία μέσω Λιβύης 181.000 άτομα.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επισήμανε την αναγκαιότητα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη μεταναστευτική πολιτική. Ο κ. ντε Μεζιέρ ανέφερε συγκεκριμένα την ταχεία εισαγωγή ενός μητρώου εισόδου-εξόδου της ΕΕ, όπως και τη στενότερη σύνδεση των ευρωπαϊκών τραπεζών δεδομένων με τη συμφωνία ανταλλαγής των δεδομένων πτήσης. Εκτός αυτού, θα πρέπει η Frontex να ενισχυθεί και να γίνει μια «μια πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle