Skip to main content

Διορία 24 ωρών από Τζιτζικώστα και Μπουτάρη για το θέμα του ΟΑΣΘ

Δήμος Θεσσαλονίκης και ΠΚΜ αποφάσισαν να προσφύγουν από κοινού στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου αν μέχρι αύριο δεν κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία.

Διορία 24 ωρών για να αποκατασταθεί η αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, δίνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ενημερώνοντας για το ζήτημα του ΟΑΣΘ το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι είναι σε συνεννόηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και έχουν αναθέσει στα νομικά τους επιτελεία να προετοιμάσουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, Περιφέρεια και Δήμος, μπροστά στο αδιέξοδο κι εφόσον δε λύνεται πολιτικά το ζήτημα, θα συνεργαστούν ώστε να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης κάλεσε και τους άλλους φορείς να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο ένας πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο και δεν μπορεί ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο Δήμος να πει ποιος ευθύνεται για την κατάντια και την ταλαιπωρία του κόσμου. Έτσι, αποφάσισε να κινηθεί νομικά, καθώς και στην περίπτωση της Ειδομένης η προσφυγή του στη Δικαιοσύνη είχε αποτέλεσμα.

Χαρακτήρισε ύστατη λύση την νομική οδό, όμως τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από τη στιγμή που επί δέκα μέρες η πόλη έχει «παραλύσει».

Έτσι τόνισε πως αν και αύριο δεν κυκλοφορήσουν λεωφορεία στους δρόμους θα αναγκαστεί μαζί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Αναλυτικά ο κ. Τζιτζικώστας είπε:

«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο προσπαθειών. Συναντήθηκα με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και του ζήτησα να προχωρήσει άμεσα η καταβολή τουλάχιστον των περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι μέρος των χρεών προς τον ΟΑΣΘ, που αναγνωρίζει η Κυβέρνηση, κυρίως από τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Ο ΟΑΣΘ με τη σειρά του αμέσως μόλις λάβει αυτά τα χρήματα, οφείλει να τα μεταφέρει στους εργαζόμενους και να λυθούν τα 'χειρόφρενα'. Ζήτησα επίσης, μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους για την καταβολή των δεδουλευμένων, οι εργαζόμενοι σε ένδειξη καλής θέλησης να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Αυτή η κατάσταση που βιώνει επί δέκα μέρες η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να συνεχιστεί και να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο.

Θέλω να ενημερώσω το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ότι σε συνεννόηση και με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης θα κινηθούμε νομικά. Δυστυχώς, όπως έγινε και με την περίπτωση της Ειδομένης, όταν αναγκάστηκα να προσφύγω στη Δικαιοσύνη για να τελειώνει αυτή η τραγωδία –και τελείωσε-, μας αναγκάζουν να φτάσουμε και πάλι σε ένα σημείο όπου η μόνη λύση μας είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αντί να λύνουμε τα θέματα πολιτικά. Εφόσον το πρόβλημα δεν λυθεί μέχρι αύριο θα κινηθούμε αμέσως νομικά. Ζητώ από όλους τους φορείς της πόλης, κι όχι μόνο από το Δήμο, να έρθουν να περπατήσουμε μαζί αυτό το δρόμο, επειδή αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο».

Η Θεσσαλονίκη είναι δέκα ημέρες χωρίς αστική συγκοινωνία και η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ιωαννίδης, συμφώνησε με την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, όμως η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι με τις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη περί επιστράτευσης των εργαζομένων, αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι επικίνδυνος.