Skip to main content

Σε δύο ταχύτητες η τουριστική κίνηση στους πασχαλινούς προορισμούς

Γεμάτη από τουρίστες η Κέρκυρα, ανοδικά η Σκιάθος. Διψήφια πτώση στη Χαλκιδική - ακυρώσεις από Βαλκάνιους και βορειοευρωπαίους σε Πιερία και Θάσο.

Δύο ταχυτήτων είναι η φετινή πασχαλινή τουριστική κίνηση σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Την ώρα που τα ξενοδοχεία προορισμών όπως η Κέρκυρα και η Σκιάθος είναι γεμάτα από τουρίστες για το τριήμερο του Πάσχα, στη Χαλκιδική η κίνηση είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 10%, ενώ σε Πιερία και Θάσο έχει σημειωθεί μπαράζ ακυρώσεων στις κρατήσεις, κυρίως από Βαλκάνιους.

Συγκεκριμένα, το 100% αγγίζουν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, που αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κορυφαίους πασχαλινούς προορισμούς της χώρας. Όλα τα ξενοδοχεία της πόλης (περίπου 50.000 κλίνες) είναι ανοιχτά, φιλοξενώντας στην συντριπτική τους πλειονότητα Έλληνες τουρίστες. «Το Πάσχα της Κέρκυρας δεν γίνεται πουθενά αλλού. Το νησί έχει μια ισχυρή παράδοση που δεν γίνεται να χαλάσει, όποια και αν είναι η κατάσταση στη χώρα», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Παναγιώτης Μπράμος.

Ικανοποιητική κρίνεται από τους ξενοδόχους η κίνηση και στην Σκιάθο, όπου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι πληρότητες κυμαίνονται μεταξύ 80-85%, στις 60 περίπου ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν (σε σύνολο περίπου 100), παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2015 της τάξης του 5%. «Η Σκιάθος πηγαίνει αρκετά καλά φέτος το Πάσχα, και σε αυτό βοήθησε σημαντικά τα ότι πέφτει πιο αργά από πέρσι και το ότι συμπίπτει με την αργία της Πρωτομαγιάς. Οι τουρίστες είναι κυρίως Έλληνες, ενώ από τους ξένους ξεχωρίζουν οι Άγγλοι και οι Σκανδιναβοί. Επιπλέον, ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν τα πρώτα αεροπλάνα από Ολλανδία, που αρχίζει και κινείται πολύ δυναμικά σαν τουριστική αγορά», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Σκιάθου, Μάκης Κουκουλάκης.

Στον αντίποδα, λιγότεροι κατά τουλάχιστον 10% είναι οι τουρίστες που επέλεξαν τη Χαλκιδική για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα, ακόμα και σε σχέση με τη καθώς υπήρξαν χιλιάδες ακυρώσεις το προηγούμενο διάστημα, κυρίως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο του προσφυγικού (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Voria.gr).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, έχουν ανοίξει  150 ξενοδοχεία, σε σύνολο 400 (όσα και πέρσι), τα οποία εμφανίζουν μια μέση πληρότητα 65-70%. Ο κυριότερος όγκος τουριστών προέρχεται από τα Βαλκάνια (Βουλγαρία και Σερβία πρωτίστως), ενώ οι λιγοστοί Έλληνες που βρίσκονται στον νομό διαμένουν μόλις για 2 ημέρες, όταν ο μέσος όρος παραμονής των Βαλκάνιων ανέρχεται σε 4-5 ημέρες.

«Ο Μάιος προμηνύεται κακός για τη Χαλκιδική, καθώς με τη μέχρι στιγμής εικόνα των κρατήσεων, η μέση πληρότητα δεν θα ξεπεράσει το 30-35%, όταν πέρσι ήταν 50%», αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Τάσιος, ο οποίος εκτιμάει πως και το σύνολο της φετινής θερινής σεζόν θα κλείσει με πτώση.

Καθοριστική για την αρνητικά εικόνα που εμφανίζει ο τουρισμός της Χαλκιδικής φέτος είναι η αδυναμία διεκπεραίωσης των χιλιάδων αιτημάτων για έκδοση βίζας από Ρώσους υποψήφιους τουρίστες, λόγω του ελλιπούς προσωπικού στα ελληνικά προξενικά γραφεία στη Ρωσία. «Η κατάσταση που επικρατεί με τους Ρώσους είναι καταστροφική και αποτελεί μια παγκόσμια... πρωτοτυπία. Ήδη λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση βίζας πολλά ταξιδιωτικά γραφεία της Ρωσίας ακύρωσαν αεροπορικές θέσεις με προορισμό την Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Τάσιος.

Στο 80-90% ανέρχεται η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία του νομού Πιερίας, όπου περνούν το Πάσχα στην πλειονότητά τους Έλληνες, Ρουμάνοι και Βούλγαροι τουρίστες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου, έχουν ανοίξει περίπου 20 ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο (παραλία Κατερίνης, Ολυμπιακή Ακτή, Λεπτοκαρυά, και Πλαταμώνας), ενώ ιδιαίτερα προβληματική είναι η εικόνα που εμφανίζει η βουλγαρική αγορά, που αποτελεί παραδοσιακά μία από τις ισχυρότερες για τον νομό.

«Πολλοί Βούλγαροι, που κάνουν κρατήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για ταξίδια το Πάσχα και τον Μάιο, φέτος δεν το έκαναν, λόγω των αγροτικών μπλόκων, αλλά και της κατάστασης στο προσφυγικό. Μάλιστα, είχαμε και πολλές ακυρώσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς οι Βούλγαροι ιδιοκτήτες φορτηγών είχαν προαναγγέλλει πως θα κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, κάτι που ευτυχώς δεν έπραξαν. Η χρονιά πάντως μέχρι στιγμής δεν είναι καλή και η πτώση στο σύνολο της σεζόν φαντάζει σίγουρη», αναφέρει η κ Λάμπρου.

Εκτός από τους Βούλγαρους, σύμφωνα με την κ.Λάμπρου, σε ακυρώσεις προχωρούν και βορειοευρωπαίοι (Πολωνοί και Ούγγροι), οι οποίοι φοβούνται έξαρση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και κινδύνους στο πεδίο της οικονομίας, όπως ένα «ατύχημα» εξόδου από το ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρει, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί καθώς είναι στον αέρα η αξιολόγηση, πολλά διεθνή τουριστικά γραφεία δεν έχουν πληρώσει ακόμη τις προκαταβολές προς τους ξενοδόχους ή έχουν δώσει λιγότερα από τα συμφωνηθέντα.

Εξαφανισμένοι παραμένουν για μία ακόμη χρονιά οι Έλληνες από τη Θάσο, όπου περνούν τις ημέρες του Πάσχα κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι τουρίστες, με τη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων που λειτουργούν να κυμαίνεται στο 50-60%. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους του νησιού, η απειλή των Βούλγαρων αυτοκινητιστών για κλείσιμο των συνόρων στοίχισε σημαντικά σε ό,τι αφορά τον βαλκανικό οδικό τουρισμό, ενώ μειωμένο είναι φέτος το ενδιαφέρον από τη βόρεια Ευρώπη (Αγγλία και Γερμανία), που παραδοσιακά αποτελεί σημαντική αγορά-στόχο. «Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν κλείσει η χρονιά όπως πέρσι. Ενώ άλλες χρονιές είχαμε καλές πληρότητες στα περισσότερα ξενοδοχεία από τις αρχές της σεζόν, φέτος αυτές ξεκινούν στα μέσα Ιουλίου και ελπίζουμε σε σταθεροποίηση του κλίματος, που θα φέρει περισσότερες κρατήσεις», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Άρης Πέτκος.

Στο 60-70% ανέρχεται η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία του νομού Ιωαννίνων, παρουσιάζοντας μικρή πτώση, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Κωνσταντίνο Βλάχο, ο κυριότερος όγκος των τουριστών είναι Έλληνες, Ισραηλινοί και Γερμανοί.