Skip to main content

Δυναμικό ξεκίνημα για την Art Düsseldorf

Μια νέα έκθεση στο Ντίσελντορφ έρχεται να ταράξει τα καλλιτεχνικά νερά στη Γερμανία και να ανταγωνιστεί την παλαιότερη και μεγαλύτερη έκθεση τέχνης.

Πολλοί περίμεναν με αγωνία τα εγκαίνια της Art Düsseldorf. Όταν άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Πέμπτη, πλήθος συλλεκτών και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα καλλιτεχνικά δρώμενα κατέκλυσαν τους διαδρόμους του παλιού εργοστασίου όπου φιλοξενείται.

Μέχρι και τη Δευτέρα (20 Νοεμβρίου) η έκθεση θα υποδέχεται τους επισκέπτες της παρουσιάζοντας έργα από 80 γκαλερί και 21 χώρες του κόσμου. Το παλιό εργοστάσιο, με τη σκουριασμένη γοητεία του, αποτελεί ένα πολύ εντυπωσιακό σκηνικό μέσα στο οποίο μπορούν να λάμψουν τα έργα τέχνης.

Για νέους και παλιούς συλλέκτες

Οι διευθυντές της έκθεσης Αντρέας Λόχαους και Βάλτερ Γκέλεν, οι οποίοι στο παρελθόν διοργάνωναν την έκθεση Art Fair στην Κολωνία, βρίσκονται υπό αρκετά μεγάλη πίεση. Δεν είναι μόνον ότι καλούνται να αποδείξουν πως μπορούν να τα βάλουν με τη μεγαλύτερη και την πιο παλιά έκθεση παγκοσμίως, την Art Cologne. Στην Art Düsseldorf συμμετέχει κατά 25% και η ελβετική εταιρεία MCH η οποία διοργανώνει την Art Basel, τη σημαντικότερη έκθεση στο χώρο των τεχνών παγκοσμίως.

Η Art Düsseldorf φιλοξενεί τοπικές αλλά και διεθνείς γκαλερί και δίνει τη δυνατότητα σε πλούσιους αλλά και νέους συλλέκτες να αποκτήσουν ένα έργο τέχνης. Στην έκθεση υπάρχουν έργα που πωλούνται έναντι 1.000 € αλλά και έργα, όπως ο πίνακας του Ρομπέρτο Μάτα, αξίας 2,5 εκ. €.

Η Art Düsseldorf θεωρείται ήδη ανταγωνισμός για την Art Cologne, ωστόσο ο διευθυντής Βάλτερ Γκέλεν σπεύδει να διευκρινίσει ότι υπάρχει χώρος για όλους: «Ο συλλέκτης δεν αγοράζει έργα μια φορά το χρόνο και μετά περιμένει ένα χρόνο για να συμβεί κάτι. Η αγορά δεν λειτουργεί έτσι». Πάντως η διοργάνωση της Art Düsseldorf τον ερχόμενο Νοέμβρη είναι ήδη σίγουρη.

Διεθνείς συμμετοχές

Οι μισές περίπου γκαλερί που συμμετέχουν στην έκθεση προέρχονται από τη Γερμανία ή από το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Ωστόσο εκπροσωπούνται και κολοσσοί της διεθνούς αγοράς όπως η γκαλερί Ντέιβιντ Τσγουίρνερ από τη Νέα Υόρκη. Η διευθύντρια της γκαλερί Βερονίκ Ανσάρζ πιστεύει ότι στη νέα έκθεση «οι ιδέες φαίνονται πιο φρέσκες» σε σύγκριση με την έκθεση της Κολωνίας. Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν τίθεται ζήτημα επιλογής μεταξύ των δυο εκθέσεων.

Μια άποψη την οποία συμμερίζονται και γερμανοί γκαλερίστες. Ο Μάρκους Λίτγκεν από την Κολωνία μοιράζεται ένα περίπτερο με την γκαλερί Βαν Χορν από το Ντίσελντορφ. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι που τα τελευταία χρόνια έχουν απογοητευτεί από την Art Cologne, όπως ο γκαλερίστας Τόμας Τσάντερ ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος με την Art Düsseldorf. Ο Τσάντερ εκτιμά ότι τελευταία η Art Cologne δεν ήταν αρκετά καινοτόμα και πως εξελίχθηκε προς λάθος κατεύθυνση.

Ο χρόνος θα δείξει πόσο σοβαρός ανταγωνισμός είναι η Art Düsseldorf για την έκθεση της Κολωνίας και εάν μετά τον αρχικό ενθουσιασμό καταφέρει όντως να διατηρηθεί στο χώρο της τέχνης.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle