Skip to main content

Δύναμη Πολιτισμού και Χρηματιστήριο Τέχνης η 2η Art Thessaloniki

Ο γνωστός εικαστικός Κώστας Τσόκλης τιμώμενος καλλιτέχνης της 2ης Art Thessaloniki Fair. Συμμετέχουν 300 καλλιτέχνες από 10 χώρες.

Η 2η Art Thessaloniki Fair δεν θα συμβεί απλώς στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη περιμένει την Έκθεση, κάτι που έγινε φανερό στην κατάμεστη αίθουσα «Α. Ριάδης» της ΔΕΘ - Helexpo, ενδιαφέρον που εξέπληξε και συγκίνησε τον τιμώμενο καλλιτέχνη της φετινής διοργάνωσης, Κώστα Τσόκλη.

Στη συνέντευξη του δόθηκε από τους συντελεστές της Έκθεσης, ο γνωστός εικαστικός είπε:

«Δεν περίμενα τέτοιο ενδιαφέρον. Η Έκθεση αποτελεί ευκαιρία να κατανοήσουμε τι είναι Τέχνη, κατά πόσο μπορεί να είναι χρήσιμη σε μια κοινωνία. Να σκεφτούμε τι προσδοκίες έχουμε από αυτή αλλά και να δούμε κατά πόσο είμαστε ειλικρινείς εμείς που ασχολούμαστε με αυτή», για να συμπληρώσει αφοπλιστικά ο κ. Τσόκλης «σας ζητώ συγγνώμη που είμαστε (οι καλλιτέχνες) κατώτεροι από τις προσδοκίες σας».

Η 2η Art Thessaloniki Fair, που θα πραγματοποιηθεί 23-26 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ- Helexpo, έχει φέτος λάβει ένα διεθνοποιημένο χαρακτήρα, καθώς σε αυτή συμμετέχουν 300 καλλιτέχνες μέσω 30 γκαλερί, που προέρχονται από 10 χώρες, ενώ σε αυτή συμπεριλαμβάνονται και 6 μουσειακές εκθέσεις.

Την Έκθεση διοργανώνει η ΔΕΘ- Helexpo και καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης είναι ο κ. Παντελής Τσάτσης. Τιμώμενοι καλλιτέχνες είναι ο Κώστας Τσόκλης από την Ελλάδα και ο Γερμανός Wolf Vostell, με επιμέλεια της Σάνιας Παπά.

Σημειώνεται ότι από τα έργα που εκτίθενται το 70% και πλέον είναι δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ πολλές είναι και οι συμμετοχές εικαστικών της Θεσσαλονίκης.  

Ο ζωγράφος Δημοσθένης Δαββέτας, δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ένα ενιαίο πολιτισμικό πρόσωπο, διεθνώς, κι όχι κατακερματισμένο, για να υπογραμμίσει πως ο πολιτισμός είναι διπλωματία και οι προτάσεις των καλλιτεχνών αφορούν την πολιτισμική και κοινωνική άνοδο της χώρας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ελληνο - κινεζικής συνεργασίας θα υπάρξει στο χώρο του Open Art Lab, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, η από κοινού έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κινέζου Liang Yi με θέμα το διάλογο ελληνισμού και βουδισμού.

Τεράστια η πολιτιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης

Την Art Thessaloniki Fair συνέδεσε με την καλλιτεχνική συνεισφορά της Θεσσαλονίκης ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Εμμανουήλ Μαυρομάτης ο οποίος τόνισε ότι η πόλη έχει τεράστια πολιτιστική ιστορία που δεν έχει γραφεί.

«Σκεπτόμαστε τη διοργάνωση ενός συνεδρίου που θα έχει θέμα τη συμβολή της Θεσσαλονίκης στον πολιτισμό του 20ου αιώνα, ένα συνέδριο που θα πρέπει στη συνέχεια να αποτυπωθεί σε μία ειδική έκδοση ακριβώς για να μη χαθεί αυτή η σημαντική προσφορά», δήλωσε ο κ. Μαυρομάτης προσθέτοντας ότι στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για την ανάδειξη και των πολύ αξιόλογων νέων δημιουργών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Ηelexpo Κυριάκος Ποζρικίδης δήλωσε ότι η διεθνοποίηση της Έκθεσης βρίσκει την αποτύπωσή της στο γεγονός ότι φέτος θα την επισκεφθούν συλλέκτες, αγοραστές έργων τέχνης και γκαλερίστες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Ρωσία, τις Βαλκανικές χώρες και τις ΗΠΑ.

Την πρωτοβουλία διοργάνωσης της 2ης Art Thessaloniki Fair χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ Αλέξης Τσαξιρλής.

Τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση θα εκτίθενται στα περίπτερα «8», «9» και «10».