Skip to main content

Δημοτικά ομόλογα φέρνει στο προσκήνιο ο Γιάννης Μπουτάρης

Η γαλάζια σύναξη σε Ημαθία παρουσία Μητσοτάκη, τα δημοτικά ομόλογα του Μπουτάρη, η Αμφίπολη και ο Τζιτζικώστας και η νοσηλεία Γιάννη Γιώργου.

-Επαναφέρει την ιδέα των δημοτικών ομολόγων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τη συνεργασία του Δήμου με την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Εμείς τα γράφαμε από τον Ιούνιο του 2015, όταν για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο θέμα ο δήμαρχος. Τότε είχε πει ότι με την έκδοση δημοτικών ομολόγων θα μπορέσει να βρεθεί μια πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων τοπικής εμβέλειας και όχι μόνο. Επίσης, ο ίδιος έβλεπε και βλέπει ότι θα μπορούσαν αυτά να αποτελέσουν και όχημα για τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων», ώστε να εκφράζεται και η βούληση των δημοτών για τις παρεμβάσεις στον τόπο τους.

Το λέγαμε και πριν από δυο χρόνια: Τα δημοτικά ομόλογα μόνο καινούργια ιστορία δεν είναι. Έχουν παράδοση αιώνων και έγιναν πολύ δημοφιλή κάποια στιγμή στις ΗΠΑ. Όντως χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, που όμως έχουν ανταποδοτικό όφελος. Ιδιώτες -που έχουν οικονομική δύναμη- επενδύουν στα δημοτικά ομόλογα και παίρνουν ένα καλό επιτόκιο. Διότι ας μην κοροϊδευόμαστε, τρόπος για να πάρει δάνεια ο κάθε δήμος είναι τα ομόλογα και τίποτα περισσότερο. Και τότε και τώρα. Όμως πολλά δάνεια δεν παίρνει ο δήμος Θεσσαλονίκης τελικά; Ποιος θα τα πληρώσει σκέφτηκαν;

-Γαλάζια σύναξη σήμερα στην Ημαθία. Η παρουσία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε Νάουσα και Βέροια σήμανε συναγερμό και στη Θεσσαλονίκη, καθώς πολλά κομματικά στελέχη ήδη έχουν προγραμματίσει για σήμερα Κυριακή να μεταβούν στο γειτονικό νομό για να δώσουν το παρών στις εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχει ο πρόεδρος. Το παρών αναμένεται να δώσει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος θα ξεναγήσει και τον πρόεδρο της ΝΔ στη Βεργίνα, όπου κατασκευάζεται το νέο Μουσείο, που είναι το στολίδι της περιοχής. Ξενάγησε προσφάτως την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρετσού, τα είπε για το θέμα με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, σειρά τώρα και του κ. Μητσοτάκη. Όχι τίποτα άλλο δηλαδή, αλλά κοντεύει να ταυτιστεί με την Αμφίπολη και μόνο ο περιφερειάρχης, την ώρα που έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είναι και το Δίον και η Πέλλα, αλλά και η Θεσσαλονίκη.

-«Όσο είμαι περιφερειάρχης δε θα υπάρξει κυβέρνηση που να μπορέσει να αγνοήσει την Αμφίπολη», είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται στην κ. Κονιόρδου, αλλά γενικότερα στις κυβερνήσεις, τις οποίες χρειάστηκε πολλές φορές να πιέσει ώστε να δώσουν στο σπουδαίο μνημείο της Αμφίπολης τη σημασία που απαιτείται. Άλλωστε, η κ. Κονιόρδου είναι η πρώτη υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά ανοιχτά για την Αμφίπολη, τη σημασία της ανασκαφής και τη σπουδαιότητα των ευρημάτων. Την αρχή είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι θα επισκεφτεί την Αμφίπολη, διώχνοντας πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο τη... γαλάζια σκόνη που κόντευε να τον καλύψει. Μετά και την κ. Κονιόρδου, η Αμφίπολη επιτέλους παύει να αποτελεί πολιτικό θέμα και να κομματικοποιείται, αλλά να αποτελεί εθνικό πολιτιστικό ιστορικό και αρχαιολογικό θέμα, όπως έπρεπε εξ αρχής να είναι.

-Περαστικά να ευχηθούμε στον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργο, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύτηκε στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο με κάποιο πρόβλημα στην καρδιά. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό, όπως ενημέρωσαν όσοι τον επισκέφτηκαν, απλώς μια αρρυθμία, όμως για προληπτικούς λόγους, ο κ. Γιώργος χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη. Ευτυχώς, δηλαδή που δεν τη χρειάστηκε στο νομό του, τη Χαλκιδική... Λίγες μέρες πριν, ο ίδιος και ο περιφερειάρχης είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για τα προβλήματα του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική και τα προβλήματα του τοπικού νοσοκομείου και των άλλων δομών υγείας, με αφορμή δυο θανάτους πολιτών, αλλά και εν όψει την έναρξης της τουριστικής περιόδου, όπου οι δομές υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα περιστατικά των πολλών χιλιάδων επισκεπτών του καλοκαιριού στη Χαλκιδική.