Skip to main content

Διεθνές brand name για την Κεντρική Μακεδονία αλλά και γκρίνια εντός

Μεγάλη διάκριση για την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, ενώ σε επίπεδο κεντρικού Δήμου η διοίκηση Μπουτάρη δείχνει να αντέχει στην εσωτερική αντιπολίτευση.

-Άλλη μια διεθνή διάκριση πέτυχε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αφού η Περιφέρεια πήρε για το 2018 το σήμα – βραβείο της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Τρεις Περιφέρειες το λαμβάνουν κάθε χρόνο και φέτος μία από αυτές ήταν της Κεντρικής Μακεδονίας. Η αναγνώριση του έργου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια από την ΕΕ είναι δεδομένη, καθώς θυμίζουμε ήταν και ο βασικός εισηγητής για την Πολιτιστική Διπλωματία της Ευρώπης, με το πλαίσιο στρατηγικών που κατέθεσε να υιοθετείται από την ΕΕ. Αυτά τα βραβεία και οι διακρίσεις, που σε πολλούς μπορεί να ακούγονται καλά, αλλά... απόμακρα και... ελιτίστικα, έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα κι ας το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι μόνο εμμέσως. Πάντως, την εξωστρέφεια που προσδίδουν στην περιοχή, φαντάζομαι την αντιλαμβάνονται όλοι... Η Κεντρική Μακεδονία σταδιακά αποκτά διεθνώς brand name. Δεν το καταφέρνουν πολλοί.

-Μπορεί να έχει απέναντί του πέντε δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του (εκτός από την αντιπολίτευση) ο Γιάννης Μπουτάρης, προς το παρόν πάντως τις αποφάσεις της διοίκησής του, έστω και οριακά, τις περνάει από το δημοτικό συμβούλιο. Το γεγονός αυτό μάλιστα έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα, όπως μαθαίνουμε, τόσο τον ίδιο, όσο και τους «πιστούς» στη διοίκησή του. Όπως έλεγαν συνεργάτες του, εφόσον περνάνε κρίσιμα ζητήματα όπως τα τραπεζοκαθίσματα, οι συμβάσεις στην καθαριότητα, το 12ο δημοτικό σχολείο κλπ., η διοίκηση μπορεί να πορεύεται κανονικά και χωρίς πρόβλημα. Όσο για την πεντάδα (που δε λειτουργεί πάντως ως ενιαία ενδοπαραταξιακή αντιπολίτευση) δρόμος συνεννόησης με το περιβάλλον και τον ίδιο το δήμαρχο φαίνεται να μην υπάρχει προς το παρόν. Ούτε να αυξάνονται τα μέλη της... Συνεπώς, οι όποιες πολιτικές (αυτοδιοικητικά) εξελίξεις δεν πρόκειται να έρθουν τόσο γρήγορα όσο ορισμένοι υπολόγιζαν. Η «Πρωτοβουλία» (αυτή τουλάχιστον του κ. Μπουτάρη) θα αντέξει για αρκετό καιρό ακόμη... Έτσι υπολογίζουν όσοι παραμένουν στη γραμμή Μπουτάρη και πλέον χωρίς το άγχος των προηγούμενων μηνών.

ΟΑΣΘ έριξε στο τραπέζι της δημόσιας άτυπης διαβούλευσης όλα τα νομικά χαρτιά του ανοιχτά. Η υπερασπιστική γραμμή του μπορεί να έχει ένα... λεωφορείο επιχειρήματα, βασισμένα σε νόμους του κράτους, πλην όμως ο κ. Σπίρτζης είναι αυτός που νομοθετεί τώρα κι έτσι, όλη η βάση στην οποία προσπαθεί να στηριχτεί ο ΟΑΣΘ για να αποτρέψει την κατάργησή του, καταρρέει με νέους νόμους και διατάξεις. Τώρα αντιλαμβάνονται και στον ΟΑΣΘ ότι οι νόμοι είναι για να αλλάζουν και να προσαρμόζονται ανάλογα με τα... γούστα του κάθε υπουργού; ΣΥΡΙΖΑίοι που διάβασαν την υπερασπιστική γραμμή του ΟΑΣΘ σχολίασαν: «Οι νόμοι που επικαλείται δεν ψηφίστηκαν στη λογική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Οργανισμού; Ε τώρα συμβαίνει το αντίθετο...». Πάντως, η τελική μάχη ΟΑΣΘ – Σπίρτζη θα δοθεί στο πεδίο της συνταγματικότητας ή μη του νομοσχεδίου, που σε λίγες μέρες θα γίνει και νόμος. Αυτό το τελευταίο δεν αλλάζει...

-Εντάξει, να γκρινιάζουμε για το κλείσιμο των δρόμων και το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη κατά την παραμονή στην πόλη επισήμων, όταν αυτοί κάνουν εθιμοτυπικές επισκέψεις, τις βόλτες τους κτλ. Να γκρινιάζουμε όμως που μπλοκάρει η πόλη και να τα βάζουμε με τον πρωθυπουργό που αποφάσισε να κάνει τόσο σημαντικές συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη, μόνο σοβαρό δεν είναι. Η επιλογή να γίνονται οι συναντήσεις με βαλκάνιους ηγέτες ή ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής στη Θεσσαλονίκη, μόνο ευπρόσδεκτη θα έπρεπε να είναι. Η αίγλη της πόλης αποκαθίσταται και το όνομά της γίνεται γνωστό διεθνώς. Αυτό αξίζει ένα μποτιλιάρισμα και μια μέρα ταλαιπωρίας. Στο φινάλε ας μην τα λέμε της νύφης για να τα ακούει η πεθερά... Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να αποκτήσουμε ένα σχεδιασμό για τέτοιου είδους επισκέψεις και γεγονότα, ώστε να περιορίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της πόλης. Μπορούμε να το κάνουμε. Γιατί αργούμε; Περιμένουμε την Αθήνα και σ' αυτό; Πάντως, ο κ. Τσίπρας μια φορά το μήνα την πόλη την τιμά, όπως είχε δεσμευτεί. Να τα λέμε κι αυτά...