Skip to main content

Διαζύγιο Χαραλαμπίδου και μελών της ΛΑΕ από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΚΜ

Η πρώην βουλευτής και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα βάζει οριστικό τέλος στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οριστικό «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε επίπεδο περιφερειακής παράταξης στην Κεντρική Μακεδονία βάζει με συνέντευξή της στη Voria.gr η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας και πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Η κ. Χαραλαμπίδου δίνει απάντηση σήμερα σε όσους διέρρεαν ότι η παράταξη, που δημιουργήθηκε τα χρόνια που διεκδίκησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, πατάει σε δύο βάρκες. Καμιά τέτοια περίπτωση, απαντά η κ. Χαραλαμπίδου. Το «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικό τονίζει το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας και μάλιστα διαχωρίζει τη στάση της παράταξης με εκείνους που ακόμη επιμένουν να στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η θέση της κ. Χαραλαμπίδου για την συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε», την οποία χαρακτηρίζει «αποτυχημένη προσπάθεια κινήματος κατσαρόλας», όμως με αφορμή τη συγκεκριμένη κίνηση εξαπολύει επίθεση στην κυβερνητική πολιτική...

Κυρία Χαραλαμπίδου, την προηγούμενη βδομάδα μονοπώλησε το ενδιαφέρον του τύπου η συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε». Με αφορμή το γεγονός αυτό, υπάρχουν κατά τη γνώμη σας, πραγματικές πολιτικές ειδήσεις και ποια είναι η γνώμη που σχηματίσατε τελικά για την συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε»;

Ήταν μία αποτυχημένη προσπάθεια κινήματος κατσαρόλας που εμφανίστηκε τελικά σαν ένα μικρό μείγμα από ακροδεξιά γραφικότητα και νεοφιλελεύθερες τηλεπερσόνες. Η ίδια η συγκέντρωση που μονοπώλησε όχι μόνον τα ΜΜΕ αλλά και βρέθηκε στο επίκεντρο αντεγκλήσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και στελεχών μνημονιακών κομμάτων, κατέδειξε με σαφήνεια εάν υπάρχουν άραγε και πραγματικές πολιτικές ειδήσεις στη χώρα και πως αυτές χρησιμοποιούνται και για ποιους λόγους. Κάποια παραδείγματα θα προσπαθήσω να καταδείξω:

Είδηση πρώτη: Ο Υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει αποτύχει αν σε έναν χρόνο δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης. Πρόκειται για τα περίφημα "σημάδια της ανάκαμψης" που επικαλείται κάθε μνημονιακή κυβέρνηση από το 2010. Κανείς δεν ξέρει πως θα μοιάζουν αυτά, ούτε από που θα έρθουν, αν όμως πιστέψουμε τον κ. Τσακαλώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τώρα την αναπτυξιακή του ατζέντα (αφού επί ένα χρόνο προσέθεσε σωρεία υφεσιακών μέτρων στην ήδη γκρεμισμένη οικονομία και οι πιστωτές αναμένουν κι άλλα ως το φθινόπωρο) και εκτιμά ότι με κάποιον τρόπο θα επιστρέψουν επενδυτές.

Είδηση δεύτερη: Σε πολύ χαμηλούς τόνους έγινε το Eurogroup την προηγούμενη βδομάδα, όπου αποφασίστηκε η καταβολή των 7,5 δισ. προς την Ελλάδα, αφού έχουν πλέον ψηφιστεί όλα τα προαπαιτούμενα. Αυτό δεν αλλάζει βέβαια το γεγονός ότι θα καταβληθεί μόνο ένα κομμάτι της περίφημης δόσης, ενώ 2,8 δις "παρακρατούνται" και πάλι μέχρι να εκπληρωθούν κάποια από τα σκληρότερα μέτρα. Είναι αυτή η δόση που θα φέρει τα σημάδια της ανάκαμψης λοιπόν; Αναμφίβολα όχι, αφού εκτός από 1,3 δισ. που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή κάποιων οφειλών του Δημοσίου, όλα τα υπόλοιπα θα ανακατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Είδηση τρίτη: Την Πέμπτη ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος. Άλλη μια προσπάθεια να δοθούν "κίνητρα" (βλ. δωρεάν επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές) και να "προσελκυθούν επενδυτές". Με δεδομένη την καθήλωση των μισθών, τη μηδενική ρευστότητα από τις τράπεζες και την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, προεξοφλείται μάλλον άλλη μια "τρύπα στο νερό" παρά "σημάδια ανάκαμψης". Μια πραγματική αναπτυξιακή προοπτική απαιτεί ισχυρές δόσεις ρευστότητας στην οικονομία και μια δομική ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, πράγμα δυνατό μόνο υπό την ευρεία παρέμβαση του δημόσιου τομέα. Στο σημείο αυτό όμως, εγείρεται το ζήτημα του δημόσιου χρέους που η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει να ξεπληρώνει κανονικά σε βάρος των εργαζομένων.

Είδηση τέταρτη: "Νέες προοπτικές ανάκαμψης" βλέπει και το Υπ. Εργασίας, λόγω της αύξησης των νέων θέσεων εργασίας στα στοιχεία της "Εργάνης". Το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στο πεντάμηνο του 2016 είναι θετικό, ιδιαίτερα τον Μάιο (κανείς δεν είπε στον Υπουργό ότι τα αποτελέσματα του Μαΐου δεν είναι ποτέ ενδεικτικά γιατί επηρεάζονται από την εποχική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας;). Μάλλον εδώ βλέπουμε τα σημάδια που περίμενε ο κ. Τσακαλώτος. Αυτά, λοιπόν τα στοιχεία μας δίνουν μια εικόνα για το πως μοιάζει η περίφημη ανάκαμψη, γιατί αυτό που παραλείπει το Υπουργείο είναι ότι από αυτές τις προσλήψεις το 50,4% είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Συμπέρασμα των παραπάνω: αφού έχουμε την χιλιοστή επανάληψη του μνημονιακού σήριαλ, μάλλον η απάντηση στην αρχική ερώτηση είναι ότι, όχι, δεν υπάρχουν πραγματικές πολιτικές ειδήσεις.

Κυρία Χαραλαμπίδου ηγηθήκατε στις εκλογές του 2014, της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εξακολουθεί να υφίσταται αυτό το σχήμα; Συνυπάρχετε σήμερα με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ;

Συγκροτήσαμε το 2014 την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα σε εντελώς διαφορετικές πολιτικές συνθήκες από τις σημερινές. Το βασικό προγραμματικό της συμβόλαιο, ήταν ο αγώνας για την ανατροπή των μνημονίων, ο αγώνας για την κατάργηση του απαράδεκτου Καλλικρατικού θεσμικού πλαισίου, ο αγώνας για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων του Λιμανιού, της ΕΥΑΘ, του Αεροδρομίου, του ΟΣΕ, το σταμάτημα της καταστροφικής για το περιβάλλον αλλά και για την τοπική οικονομία επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής, η απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, κλπ.

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και η εξέλιξη των πραγμάτων διαμόρφωσε μια νέα κατάσταση στην Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως των επί μέρους επιλογών και στάσεων, έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να στηρίζουν μια καταστροφική μνημονιακή κυβέρνηση που το εξωφρενικό είναι πως μιλάει στο όνομα της Αριστεράς! Αυτονόητο είναι πως δεν μπορούμε να μιλάμε πια, για κοινή συνύπαρξη των αγωνιστών που παραμένουν σταθεροί στο προγραμματικό πλαίσιο του 2014, το εννοούν αυτό και αγωνίζονται καθημερινά στους δρόμους για την ήττα των μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών που τις εφαρμόζουν και από την άλλη στελεχών που στηρίζουν ολόψυχα τις εγκληματικές πολιτικές, ανεξαρτήτως της αντιφατικής στάσης τους στα πλαίσια του θεσμού της Π.Κ.Μ. Στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κάνει μια άλλη στρατηγική επιλογή.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ξεκάθαρο πως εδώ και καιρό ο καθένας έχει επιλέξει τον δικό του δρόμο. Εγώ από τη θέση μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα εξακολουθήσω να μάχομαι για όλους εκείνους τους λόγους που ηγήθηκα το 2014 της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, αλλά και για πολλούς περισσότερους σήμερα. Μαζί με τους συναγωνιστές που συμμετείχαν εξ αρχής στην προσπάθεια, που δεν αποδέχονται τα μοιραία, που δεν προσχώρησαν στο στρατόπεδο της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων, υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε μέχρι την εκπλήρωση των στόχων της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας.

Και είναι πολύς αυτός ο ανυπότακτος κόσμος!