Skip to main content

Επιμένει ο Δημήτρης Μάρδας για τους πρόσφυγες-επενδυτές

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι άνθρωποι από την Συρία που είχαν χρήματα, δεν έφυγαν με αεροπλάνο γιατί δεν πήραν τη βίζα που ήθελαν.

Διευκρινίσεις για τη δήλωση του για τους πρόσφυγες έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, που προκλήθηκε.

«Όχι, δεν το έχω μετανιώσει. Φυσικά και δεν το μετάνιωσα. Υπάρχει μία διεθνής εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα. Ως εκ τούτου μπορούμε να αντλήσουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για αυτή τη διεθνή εμπειρία και στο βαθμό που θεωρούμε ότι αυτή η εμπειρία μπορεί να εφαρμοστεί και εδώ να ακολουθηθεί» τόνισε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Μάρδας επισήμανε ότι άνθρωποι από την Συρία που είχαν χρήματα, δεν έφυγαν με αεροπλάνο γιατί δεν πήραν τη βίζα που ήθελαν. Όπως εξήγησε,  πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που είχαν χρήματα στις τράπεζες της χώρας τους ή σε τράπεζες άλλης χώρας αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Google δίνονται πληροφορίες για το τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν οι πρόσσφυγες. Σήμερα πάντως ο κ. Μάρδας πρόκειται να καταθέσει την εισήγησή του. «Μπείτε στο Google για να δείτε τις άλλες χώρες τι έκαναν για να αξιοποίησαν τους πρόσφυγες», δήλωσε στο Mega, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχουν πρόσφυγες με χρήματα. Ξέρω ότι άλλες χώρες έχουν στήσει αντίστοιχες υπηρεσίες».

«Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία υπάρχει αυτό το υποσύνολο (σ.σ. των εύπορων προσφύγων). Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι όλο το υποσύνολο αυτό έχει πάει σε άλλες χώρες», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει ένα υποσύνολο, που θα μπορούσε να δώσει χρήματα στην χώρα για να ενσωματωθεί και να κάνει επενδύσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει έννοια ότι όσοι φέρετε χρήματα θα μείνετε και όσοι δεν φέρετε θα φύγετε».

«Έπρεπε να γίνει μια καταγραφή κοινωνικού και οικονομικού προφίλ, αν κάποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει τη χρησιμοποιεί, αν όχι πάλι καλά. Δεν είναι μια πολιτική που μπορεί να δημιουργήσει κραδασμούς», είπε.

Σχετικά με τον υπάρχοντα νόμο διευκρίνισε πως αυτός αναφέρεται στις κατοικίες, δηλώνοντας πως «εμείς επεκτείνουμε το μέτρο και σε άλλες δραστηριότητες», παραδεχθείς, ωστόσο, πως τα 250.000 ευρώ αναφέρονται σε ξένους και πως αυτός όντως μίλησε για πρόσφυγες.