Skip to main content

Μέσα στην εβδομάδα οι πρώτες προδημοσιεύσεις για το νέο ΕΣΠΑ

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ εκτίμησε ότι συνολικά μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει «άμεση ρευστότητα 4,5 δις ευρώ».

Μέσα στην εβδομάδα θα κοινοποιηθούν οι πρώτες τρεις προδημοσιεύσεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι οι δαπάνες από το ΕΣΠΑ το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι συνολικά μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει «άμεση ρευστότητα 4,5 δις ευρώ». Το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 «σήμερα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Ο ίδιος σημείωσε πως «μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταφέραμε –και σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περνούν οι σχετικές ρυθμίσεις- να αυξηθεί στο 100% η κοινοτική χρηματοδότηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 και να διπλασιαστεί από 7% σε 14% η προκαταβολή την οποία λαμβάνουμε για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020».

Αναφερόμενος στα προγράμματα ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι έχει καλλιεργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτά ήταν λίγο-πολύ έτοιμα να ξεκινήσουν στις αρχές του 2015 και «πάγωσαν» λόγω δικών μας λαθών ή αβελτηριών. Πρέπει σ’ αυτό το σημείο να είμαστε σαφείς.

«Το ΕΣΠΑ 2014-2020 τυπικά και μόνο ήταν έτοιμο προς υλοποίηση στις αρχές του 2015. Στην πραγματικότητα δεν είχε αναπτυχθεί το τεχνικό περιβάλλον και οι παράμετροί του που θα σηματοδοτούσαν κατάσταση πραγματικής ετοιμότητας και ουσιαστικής ενεργοποίησης των προγραμμάτων», τόνισε.

«Όχι στα φαραωνικά έργα»

«Ο σχεδιασμός μας έχει μία σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, δεν επικεντρώνεται σε μεγάλα φαραωνικά έργα, αλλά στην ενίσχυση ήπιων και κοινωνικά χρήσιμων υποδομών. Μιλάμε για μικρά και μεσαία καλοσχεδιασμένα έργα υποδομής που αλλάζουν δραστικά την αναπτυξιακή μοίρα ενός τόπου», είπε αναφερόμενος στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι «γίνεται στροφή στις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας», ενώ ολοκληρώθηκε και «η εξυγίανση των προγραμμάτων της προηγούμενης επιχειρησιακής περιόδου 2007 – 2013».

Όπως είπε, μια ακόμα σημαντική προτεραιότητα είναι η οικολογική διάσταση του σχεδιασμού, προωθώντας την ολοκλήρωση υποδομών στον τομέα του περιβάλλοντος και στην τροποποίηση του υποδείγματος παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.

Οκτώ κλάδοι

Κατά τον ίδιο, οι προτεραιότητες αποτυπώνονται και στην κλαδική διάρθρωση του σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει οκτώ βασικούς κλάδους: αγροδιατροφή, βιοεπιστήμες - φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές, υλικά και κατασκευές, τουρισμός, πολιτισμός, δημιουργική βιομηχανία.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστεί δράση - ανάπτυξη της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Έμφαση θα δοθεί σε καινοτόμα σχέδια και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός αυτού του προγράμματος είναι 120 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά μέχρι και 2.500 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε επίσης ότι μια τρίτη δράση που θα παρουσιασθεί άμεσα αφορά πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητα τους. 

Όπως είπε, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες δράσεις στήριξης απασχόλησης συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν εξήντα πέντε χιλιάδες ανέργους.

«Ακόμα εντός του επόμενου μήνα, προχωράμε στη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, με στόχο την ενημέρωση και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές - δανειολήπτες και τον συντονισμό του έργου όλων των συναρμόδιων φορέων.
Τέλος, εντός του 2015 θα υπάρξει η πρώτη δράση υπέρ της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας, ενός τομέα που ακμάζει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στη χώρα μας κάνει τα πρώτα του βήματα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, θα ενεργοποιήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της ενίσχυσης της σύστασης και της λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.