Skip to main content

Bloomberg: Η φιλία Κιμ - Μουν αποδυναμώνει την τακτική Τραμπ

Το δημοσίευμα μιλά για ρόλο ουδέτερου μεσολαβητή όσον αφορά τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη, που μελλοντικά όμως μπορεί να δυσκολέψει την τακτική του Τραμπ.

Με την ξαφνική ματαίωση της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης στράφηκε σε κάποιον που θα δεχόταν να συζητήσει μαζί του: τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν.

Η αιφνιδιαστική συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας το Σάββατο, δείχνει ότι ο Μουν είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει σε καλό δρόμο η διπλωματία και να αποφευχθεί η επιστροφή στις πολεμικές απειλές για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, σχολιάζει το Bloomberg.

Το βασικό κέρδος της συνάντησης είναι ότι ο Μουν εξασφάλισε ότι θα ξαναξεκινήσουν οι συζητήσεις στην κορεατική χερσόνησο, σε υπουργικό επίπεδο, την 1η Ιουνίου, επαφές που είχε ματαιώσει η Πιονγιάνγκ πρόσφατα, σημάδι ότι επανέρχονταν οι εντάσεις.

Προς το παρόν, ο Νοτιοκορεάτης έχει παραμείνει ένας ουδέτερος μεσολαβητής, που μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ, δύο αντιδραστικούς ηγέτες που δημιουργούν υψηλό ρίσκο λάθος υπολογισμών, συνεχίζει το δημοσίευμα. Όμως, μακροπρόθεσμα, η επιθυμία του Μουν για μία ειρηνευτική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα σημαίνει ότι ο Τραμπ θα δυσκολευτεί περισσότερο να εφαρμόσει την τακτική της «μέγιστης πίεσης», σε περίπτωση που καταρρεύσουν ξανά οι συνομιλίες.

Μέχρι τώρα, ο Κιμ έχει συναντήσει ξεχωριστά τους προέδρους της Ν. Κορέας και της Κίνας δύο φορές τους τελευταίους τρεις μήνες. Και οι δύο συνομιλητές του έχουν υποσχεθεί ενίσχυση των σχέσεων με το καθεστώς του. Δύο χώρες η στήριξη των οποίων έχει μεγάλη σημασία- καθώς καλύπτουν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τα χερσαία σύνορα της Β. Κορέας- προκειμένου να εφαρμοστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ, οι οποίες κλιμακώθηκαν πέρυσι όταν ο Κιμ δήλωσε ότι μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα.

«Με τη Ν. Κορέα και την Κίνα να συνομιλούν ήδη με τον Κιμ, είναι δύσκολο για τον Τραμπ να ενεργοποιήσει ξανά την τακτική του, αν αποτύχει η Σύνοδος με τη Βόρεια Κορέα», σχολίασε στο Bloomberg ο Νάμκουνγκ Γιανγκ, σύμβουλος της Νότιας Κορέας τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Στη λογική του Τραμπ η μέγιστη πίεση θα είχε αποτέλεσμα να “γονατίσει” ο Κιμ και να επιστρέψει παραδομένος στον διάλογο, αν τα πράγματα έφταναν σε οριακό σημείο», εξήγησε. «Αλλά ο Μουν το διέκοψε αυτό, αρχίζοντας ξανά τον διάλογο στην κορεατική χερσόνησο».