Skip to main content

Bild: Σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ ετοιμάζει ο Σόιμπλε

Παρότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας, συνεχίζει να αντιτίθεται στην ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους.

Σχέδιο για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, δίχως τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), φέρεται να προετοιμάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Το τελευταίο διάστημα, οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - θεσμών χαρακτηρίζονται από στασιμότητα, εξαιτίας του αδιεξόδου σε εργασιακά, ενεργειακά, δημοσιονομικούς στόχους και μέτρα ελάφρυνσης  του ελληνικού χρέους.

Παρότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας, συνεχίζει να αντιτίθεται στην ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία συνιστά αναγκαία συνθήκη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ως αποτέλεσμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή ειδικής ψηφοφορίας στη Bundestag, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «κενό» που θα δημιουργηθεί από τη «φυγή» του Ταμείου, θα μπορούσε να καλυφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ψηφοφορία για την τροποποίηση του προγράμματος βοήθειας θα διεξαχθεί πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.