Skip to main content

«Αβαθής» η Κορώνεια – Παγωμένα τα έργα, κίνδυνος προστίμων...

Τα πέντε έργα του master plan έχουν παγώσει και η χώρα μας είναι έκθετη στην ανοιχτή για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεση.

Με την επιβολή προστίμων απειλείται η χώρα μας, αυτή τη φορά και για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας, όπου τα έργα του περίφημου master plan (του δεύτερου, αφού το πρώτο πήγε υπέρ... πίστεως) έχουν σχεδόν στο σύνολό τους «παγώσει» εδώ και καιρό.

Μια σειρά από γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα, που εδράζονται στην κεντρική διοίκηση, έχουν φέρει γι' ακόμη μια φορά τη χώρα σε δύσκολη θέση και τη λίμνη, παρά το γεγονός ότι βελτιώθηκε η κατάστασή της εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών φαινομένων, να παραμένει στο έλεος του καιρού...

Με έγγραφό του προς τη δημοτική παράταξη Λαγκαδά, «Ενεργός Πολίτης», ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, επισημαίνει ότι «είμαστε εκτεθειμένη μέχρι στιγμής ως χώρα».

Ο κ. Γιάντσης καλεί την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος να προκαλέσει (επειδή έχει την αρμοδιότητα ως επικεφαλής φορέας) σύσκεψη ή συσκέψεις, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Κορώνειας, αλλά κυρίως να δομηθεί «δόκιμη υπερασπιστική γραμμή της χώρας μας, αλλά και του ελέγχου της πορείας των έργων και δράσεων του Master Plan II και των τυχόν κυρώσεων (υπόθεση C-157) που αφορούν και την προστασία του περιβάλλοντος σε επιφανειακά νερά της λίμνης Κορώνειας, που ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο».

Ο κ. Γιάντσης επισημαίνει ότι το μόνο από τα πέντε έργα του master plan (τα οποία περιλαμβάνονται στην υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και για τα οποία η χώρα μας είναι σε καθεστώς «επιτήρησης»), που είναι σε εξέλιξη αφορά στη δημιουργία και διαμόρφωση υγροτόπου βαθέων ενδιαιτημάτων. Κι αυτό όμως κινδυνεύει να διακοπεί...

Σε ό,τι αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις (δεύτερο έργο), ο κ. Γιάντσης αποκαλύπτει ότι έγινε νέα καταμέτρηση και είναι περίπου 1.400 κι όχι 2.200 όπως αρχικά είχε δημοσιευτεί. Ο ίδιος τονίζει πως με το πολυδάπανο έργο των περίπου 40 εκ. ευρώ που σχεδιάζεται (χρηματοδότηση πάντως δεν έχει βρεθεί ακόμη) για τη δημιουργία αρδευτικού δικτύου στην περιοχή δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Ως λύση προτείνει την εφαρμογή της στάγδην άρδευσης, την αντικατάσταση των ειδών καλλιέργειας ή την πλήρη εφαρμογή γεωργίας μειωμένων εισροών (που είχε εφαρμόσει η Περιφέρεια στο πλαίσιο του προγράμματος Agro Less).

Για το θέμα των λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης στην Κορώνεια, ο κ. Γιάντσης, τονίζει στο έγγραφό του πως από το 2014 που ζητήθηκε η τροποποίηση της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει «κολλήσει», διότι άλλαξαν άρδην τα δεδομένα (από τις 28 βιομηχανίες που λειτουργούσαν έμειναν εννέα).

Όσο για τους 35 τηλεμετρικούς σταθμούς στην Κορώνεια, το δίκτυο συνεχίζει τη λειτουργία του και την παροχή στοιχείων, διότι το έχει αναλάβει (χωρίς να πληρώνεται καν από το 2010) το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος...

Και ο κ. Γιάντσης καταλήγει ότι «πρέπει να εξηγήσουμε επαρκώς στην Επιτροπή, ώστε να γίνει αντιληπτό, ότι λόγω της συνεχούς μεταφοράς υλικών (χώματα) από τα ορεινά μέσω ρεμάτων κατά τις έντονες βροχοπτώσεις, η λίμνη έγινε αβαθής, οπότε δεν μπορεί να κρατά νερά σε περιόδους ξηρασίας, όπως το 2012 – 2013».