Skip to main content

Απαλλάσσονται από τις κατηγορίες Μπακογλίδης και Οικονομίδης

Απαλλάχθηκαν οι 21 κατηγορούμενοι για απευθείας αναθέσεις έργων στον δήμο Καλαμαριάς - Έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη για «απιστία στην υπηρεσία»

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης απαλλάσσονται 21 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο σημερινός δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο πρώην Χριστόδουλος Οικονομίδης, για απ' ευθείας αναθέσεις έργων στο δήμο Καλαμαριάς. Έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη για "απιστία στην υπηρεσία", σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, κατά περίπτωση, που ασκήθηκε εις βάρος των δύο δημάρχων,του αντιδημάρχου Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στελεχών και υπαλλήλων του δήμου.

Μέσω διαχειριστικού ελέγχου, οι παραπάνω κατηγορούμενοι ελέγχθηκαν για τον λόγο απόρριψης των μεγαλυτέρων σε μειοδοσία υποψηφίων αναδόχων για επικείμενα δημοτικά έργα. Από την έρευνα του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκαν παραβάσεις, του νόμου περί δημοσίων έργων ενώ η ζημιά για το δήμο υπολογίστηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ, για την οκταετία 2005-2012.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης ουσιαστικά υιοθέτησε την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Μαδεμλή ο οποίος έκρινε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, που να δικαιολογούν την παραπομπή στο ακροατήριο του αρμοδίου Δικαστηρίου. Έτσι πρότεινε την απαλλαγή και των 21 κατηγορουμένων.

Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι: Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι η αρμόδιοι υπάλληλοι γνώριζαν και ενεργούσαν με δόλο. Αντίθετα, οι κατηγορούμενοι επιδίωκαν αποκλειστικά και μόνο την επιτυχή υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων, τα οποία ήταν κοινωνικά ωφέλιμα για το Δήμο Καλαμαριάς.

Ειδικότερα, οι δημοτικές επιτροπές των διαγωνισμών, απέρριψαν υποψήφιους αναδόχους επειδή κυρίως δεν είχαν προσκομίσει ασφαλιστική ενημερότητα του Ταμείου Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΠΕΔΕ). Αλλά, προέκυψε ότι ο δήμος διέθετε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία κοινοποιήθηκε και στο αρμόδιο υπουργείο.